SDA glasala za HDZ kandidata i prepustila kontrolu osovini Dodik-Čović u Domu naroda

08 Feb 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Patriotizam SDA samo je parola koju vješto plasiraju kroz svoje dobro plaćene medije. U praksi, SDA i SNSD sjede i dogovaraju koaliciju. Ranije, SDA je podržala delegata SNSD-a za Dom naroda na državnoj razini. Time je SNSD dobio četiri delegata u ovom tijelu.

SDA je pozvala BH blok u vlast iz “patriotskih razloga”. Istina je da bi BH blok bio nemoćan u vlasti, jer se SDA već dogovorila sa HDZ-om. Naime, jučer je SDA glasala za kandidata HDZ-a u skupštini ZDK. To znači da će HDZ također imati 4 delegata u Domu naroda na državnoj razini. Sumirano, HDZ i SNSD sa 8 delegata već kontrolišu državu i pozivi da se BH blok uključi u vlast je isprazna floskula bez realne osnove. SDA i HDZ zajedno imaju više moći nego BH blok, jer zajedno imaju 43 zastupnika u Parlamentu Federacije BiH.

Poziv prema BH bloku za cilj ima uništavanje ovog bloka, koji već sada ima 31 zastupnika i zajednički nastup sljedeći put bi značilo da će lako potući SDA. To je ujedno razlog neviđene hajke i velikog broja “nezavisnih” mišljenja, kao i naručenih “ljiljanovskih” saopštenja o potrebi da se BH blok uključi u već gotovu stvar i propadne, jer ništa ne bi mogao promijeniti.

Identična stvar se desila kada je SDA umjesto glasanja za Slavišu Šućura glasala za Dragu Puzigaću. Podsjećamo, zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je da zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda. Danas HDZ ucjenjuje pitanjem izmjene Izbornog zakona, što je direktno omogućila SDA.

Ukoliko BH blok nasjedne na priče o patriotizmu jedina pobjednica će biti SDA, dok je država izgubila još 8. oktobra. A da će SDA dogovarati sa SDA i SNSD-om o raspodjeli državnog novca, najavio je Bakir Izetbegović u sinoćnjem gostovanju u Dnevniku D na Federalnoj televiziji.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK