Grčka: Fašistička represija nad studentima

15 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Studenti u Grčkoj zlatnim su slovima upisani u stvaranje demokratske države. Naime, prije 46 godina Grčkom je vladala vojna hunta. Otpor je došao iz redova studenata, njihov revolt prerastao je u najveće proteste u državi, poznate kao ustanak cijele Grčke.

Studenti su bili mladi ljevičari i njihov ustanak prijetio je da će ljevica doći na vlast nakon izbora. Vojna hunta je izvela državni udar i represija je postala svakodnevnica Grčke. Hapšenja, premlaćivanja, pa sve do ubojstava bili su redovna pojava u to vrijeme.

Desnica je ponovo došla na vlast u Grčkoj i ponovila povijest ukidanjem studentske autonomije i mogućnosti samoorganiziranja na fakultetima. Uslijedila je ponovo reakcija studenata, redovno okrenutih progresivnom društvu i slobodama. Na ulice je izašlo desetine hiljada studenata. Policija koristi silu i baca suzavac otvoreno se stavljajući na raspolaganje fašističkom režimu.

Na snimku dio “rijeke” studenata.

Ένα ανθρώπινο ποτάμι κινείται κινείται προς τη Βουλή.Δε μας τρομοκρατούν συλλήψεις δακρυγόνανόμος είναι το δίκιο του αγώνα!

Posted by Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση-νΚΑ on Thursday, November 14, 2019

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK