U pauzi između okupljanja četnika u Višegradu i izricanja presude Karadžiću: Izetbegović pred Dodikom popustio oko NATO puta

18 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Lideri SNSD, HDZ i SDA usaglasili su principe djelovanja buduće vlasti na državnom nivou, rečeno je nakon sastanka lidera u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka potvrdio je da su usaglašeni principi djelovanja.

“Usaglasili smo principe djelovanja, preostaje dogovor u vezi raspodijele resora, ali on će biti nastavljen na nivou delegacija. U tim smjernicama pišu značajne stvari za ovu zemlju, piše o svim integracijskim procesima, dakle svim procesima. Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO, to moramo uraditi. Pustite nas korak po karak da to usaglasimo. Ne znači da smo odustali od aktivacije MAP-a”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da je to tehničko pitanje i da ga tako i treba posmatrati.

“Ako Dodik kaže da ne možemo formirati Vijeće ministara do kraja mjeseca onda je tako. I do njega je”, naglasio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da će sjednica Predsjendištva BiH biti održana kad se postigne kompletan dogovor.

“Sad ide sljedeći korak, bilo bi zgodno da to uradimo do kraja marta, kad dolazi Hahn. Sad mogu reći da je to nemoguće, procedure to ne dozvoljavaju. Kad smo bili u Briselu bilo je riječi o roamingu, akreditaciji visokoškolskih ustanova i o formiranju Vijeća ministara. Volio bi da smo to danas završili, ali šta da radim, nećemo ispuniti tu treću stavku. A formiranje Vijeća ministara u Briselu nisu povezivali s NATO savezom”, istakao je Dodik.

VEZANI ČLANCI