Siromašni Dodikovi Srbi

27 Nov 2023
Vrijeme čitanja: 2 min

Odavno je Republika Srpska raseljen teritorij, jer sa sigurnošću možemo ustvrditi da osim ljudi iz RS-a je emigrirao moral, potom razum, zatim bilo kakav red, da bi na kraju i sam život došao u pitanje. Naime, glad prijeti građanima RS-a. Nebrojeno puta se u historiji desilo da narodi, grupe ili plemena koja se odluče za izolaciju i konzervativizam završe na potpunoj margini, sve dok takva politika ne dovede i do biološkog desetkovanja.

Trenutno u RS-u je samo Dodik svjestan da glad prijeti građanima RS-a, što ga ne bi ni brinulo da ne strahuje od socijalnog bunta. Paradoksalno, upravo osoba koja je zaslužna za potpuno umiranje RS-a je i osoba koja najviše govori o zaštiti i opstojnosti RS-a. Dodik je već duže vrijeme svjestan da RS jeste ugrožena, pa je pribjegao još jačoj retorici o zaštiti institucija RS-a. A institucije RS-a će ostati bez plata, jer već neko vrijeme se plate uplaćuju bez doprinosa. Tako skoro 50 hiljada radnika u RS-u nemaju zdravstveno osiguranje, prema nekoliko izvještaja i upita zvaničnim organima. Međutim, kako je iz RS-a emigrirala i transparentnost, tako ni za podatke ne možemo biti potpunosti sigurni. ZApravo, ne možemo biti sigurni da situacija nije mnogo gora, dok možemo potpuno biti sigurni da situacija nije bolja.

A da situacija nije bolja potvrđuje i današnja vijest da se RS zadužila po 15. put ove godine. Pola BDP Republike Srpske je dug! Drugim riječima, Republika Srpska je teški pacijent na izdisaju, a čini se kako sankcije ekonomske prirode neće prestati ni pod koju cijenu. Dodiku nije pomogla ni posjeta Mađarskoj, a građanima RS-a ne smije reći ni da mu Kina neće servisirati dugove, iako ih je ubjeđivao da će nekim čarolijama nagovoriti ozbiljne zemlje Istoka da bacaju novac na njegove propale projekte.

Stoga, jedino što je Dodik mogao smisliti, dok glad prijeti onoj glasačkoj mašineriji koja podržava vlastitu propast glasajući za Dodika, jesu napadi na Zukana Heleza, Denisa Bećirovića, redovni napadi na strance, pa sve do posve glupavih protesta ispred prostorija SDP BiH u Banja Luci. U međuvremenu je i napao novinarku N1 televizije, jer je takvo što vodio od Aleksandra Vučića.

Iluzorno je zazivati građane RS-a da progledaju i shvate kako Dodikovi napadi na svakog neće napuniti ni budžet ni poboljšati sliku tog entiteta. Oni koji to znaju već su napustili Bosnu i Hercegovinu. Preostali koji su ignorantski smatrali da im je dobro na budžetu su sada došli na red da gladuju, pri čemu nemaju nikakvu mogućnost da rade u opštini u Berlinu, Frankfurtu ili Hamburgu.

Dodik će doći u najgoru moguću situaciju. Muslimani, kako Dodik voli nazivati Bošnjake, iako nisu naročito ni bogati ni stabilni pored Dodikovih Srba će izgledati kao bogataši. Tada će Dodikova nacionalistička politika doći u najgori mogući problem, jer takvim Srbima će sigurno smetati što tamo neki građani koje oni vide samo kao muslimane i ništa više imaju više novca od njih. Zapravo, bošnjački nacionalisti su u velikoj kreativnoj krizi kada se dosad nisu sjetili forsirati sintagmu “bogati muslimani”, jer ako međunarodni akteri u nečemu imaju kontinuitet, to je podrška bogatijoj grupi u nekoj državici. Istini za volju, bošnjačka elita je zauzeta pljačkanjem svog naroda. Primijetit ćete, u ovoj tezi nema mjesta za lijevu perspektivu, prvenstveno jer nema nikakvog plodnog tla za nju. Čini se besmislenim opomenuti da bi daleko bolja opservazija bila iz klasnog ugla, gdje bi termini nacije bili suvišni. Problem je što većina reaguje i čuje samo u nacionalnim kotama. Vjera s početka 20. stoljeća da se masa može emancipirati više nema nikakvo uporište.

Dodiku više nije dovoljan ni skandal dnevno, pa sada forisira barem dva incidenta po danu. No, silina procesa se ne može zaustaviti izjavama. Ma koliko je društvo u RS-u utučeno, stomak je posljednja granica odbrane i prije ili poslije će ogoljena situacija izgledati ovako: gladni građani, brojni narko karteli i beskrajne izjave Milorada Dodika dok policija RS-a puca po vlastitim građanima. To je izvjesna budućnost Republike Srpske, u kojoj nema nikakvih drugih naroda da smetaju potpunoj ekonomskoj propasti.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK