Beganović: Napadi na Bećirovića će doživjeti krah

22 Nov 2023
Vrijeme čitanja: 1 min

Sporadični napadi na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića poprimili su karakter kontinuiranog podrivanja, implicirajući da nikakva sporadičnost nije u pitanju.

Navodi o napuštanju SDP-a besmisleni su u bazičnoj postavki. Naime, dvije činjenice ukazuju na neutemeljenost te tvrdnje. Prva, Bećirović je u SDP-u proveo periode koji su bili daleko podesniji za napuštanje te stranke, kada je situacija bila nepovoljna za politički uspon i stranke i pojedinca. Stoga, napuštanje bi bila rezervisana opcija za teški opozicioni krah, kakav je SDP doživio 2014. godine. Druga, Bećirović donosi ogroman broj glasova SDP-u, dok i on može računati na glasove SDP članstva bez zadrške, te je stoga nelogično izgubiti takvu uzajamnu spregu. Upravo je prva kandidatura Denisa Bećirovića za Predsjedništvo BiH značila glasove i za SDP, iako on nije postao dio najvišeg kolektivnog organa u državi.

Stoga, osnovno je pitanje ko javnim pritiskom želi kreirati sliku da Bećirović napušta SDP. U tom htijenju postoji argument koji se potencira. Naime, Bećirović kao član Predsjedništva može voditi politiku na manje ili više prihvatljiv način shodno ideološkim principima građanina koji svjedoči toj politici, ali je bazična postavka da njegova politika ne može biti podređena stranačkim aktivnostima. Drugim riječima, to što su Izetbegović i Džaferović sprovodili politiku SDA, a ne države BiH, nije problem Denisa Bećirovića. Upravo činjenica da Bećirović vrijeme podređuje obavezama Predsjedništva, argument je koji se želi iskoristiti kao negativan u kontekstu stranačkog života.

Napadi će se očito nastaviti kako se približavaju naredni izbori, a slijedit će logiku ideološke ekstrapolacije iz lijevog spektra. Međutim, Bećirović je navode već demantirao, te je jasno da neće dopustiti subverzivna strujašenja. Cilj je isprovocirati bespotrebna javna prepucavanja, koja Bećirović inteligentno izbjegava. Sa bazom koju posjeduje napadi će doživjeti digitalnu kulminaciju i realni krah.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK