Da li će SDA dopustiti najavljenu Povorku ponosa?

30 Jun 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Organizacioni odbor Parade ponosa najavio je Drugu bh povorku ponosa u Sarajevu za 23. august ove godine. Iz odbora su naglasili da razumiju epidemiološku situaciju, ali da je izolacija ono sa čim oni žive redovno zbog tretmana u društvu, zbog čega će se parada održati.

Drugi i značajniji aspekt jest politički pristanak, inače potrebne dozvole neće ugledati svjetlo dana. Prva organizacija ovog tipa bila je za vrijeme vlasti Šestorke, koja je dozvolila održavanje parade, što je povuklo brojne osude javnosti, ali najviše SDA stranke, koja je tada bila opozicija.

Međutim, SDA je sada na vlasti i nosi sav teret odluke. Nakon najave nove povorke SDA se još uvijek nije oglasila da li će podržati Paradu ponosa. Ukoliko bi pak zabranili održavanje i time dali do znanja da im poštivanje ljudskih prava ne spada u prioritet, to bi ozbiljno ugrozilo imidž pred ambasadorima. Ukoliko pristanu, to će morati objasniti svom biračkom tijelu neposredno pred izbore.

Prvu povorku pratila je još jedna  argumentaciona linija iz kabineta i pera Željka Komšića i njemu sklonih novinara. Prema njima, povorka nije bitna kao dio poštivanja ljudskih prava, nego kao dokazivanje pred HDZ-om o otvorenosti Sarajeva kao evropskog grada. Međutim, sada u koaliciji sa SDA i nakon prešućenih brojnih afera zvaničnika SDA biće zanimljivo vidjeti intenzitet podrške DF-a novoj paradi ponosa.

VEZANI ČLANCI