ANALIZA POKAZUJE: Slobodna Bosna prvak dezinformacija

21 Sep 2019
Izvor: Slobodna Bosna

Analiza portala Raskrinkavanje.ba koji se bavi praćenjem medija i provjerom tačnosti objavljenih vijesti koje objavljuju mediji pokazuje da je portal Slobodna Bosna prvak u širenju dezinformacija, zbog čega je na listi visokorizičnih medija Slobodna Bosna ubjedljivo prva i jedina sa dvocifrenim brojem vijesti koje spadaju pod kategoriju dezinformacije.

Bitno je napomenuti da u ovoj analizi nisu uključeni svi elementi (ocjene) „novinarskih“ greški poput lažne vijesti ili nenavedene satire, već samo oni teži slučajevi kršenja novinarske etike. Analiza se temelji na tromjesečnom praćenju medija, a ukoliko u toku tri mjeseca medij ne objavi lažnu vijest skida se sa liste. Međutim, ne nazire se da će Slobodna Bosna uskoro biti skinuta sa ove liste.

Posrnuće Slobodne Bosne još je veće ako se pogleda period duži od tri mjeseca i uključe sve ocjene. Slobodna Bosna se čak 88 puta veže uz neki oblik netačnosti vijesti. To SB čini jednim od gorih portala u Bosni i Hercegovini u čije se vijesti ne može vjerovati.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK