Vlada FBiH predlaže povratak u feudalizam

16 Apr 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Vlada Federacije BiH je predložila izmjene i dopune Zakona o radu u kojem je ostavljena mogućnost poslodavcu da jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje. Ova vijest bi zasigurno izazvala veliku pažnju javnosti da nije medijske blokade svega što nije korona, ali javnost je uspavana svakodnevnim press konferencijama raznih komandanata i komandantica koji u ovoj fazi već izluđuju narod svojom nestručnošću.

Međutim, to nije sve! Vlada FBiH predlaže i da poslodavac može za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće radnika uputiti na neplaćeno odsustvo u trajanju od najduže 20 dana u toku jedne kalendarske godine. Također može i izvršiti skraćivanje radnog vremena za sve ili pojedine radnike o čemu donosi posebnu odluku, izvršiti umanjenje plaće po osnovu broja radnih sati za koje je radno vrijeme skraćeno te se također ostavlja mogućnost da poslodavac jednostranom odlukom radnika uputi na korištenje preostalog godišnjeg odmora iz prethodne kalendarske godine, kao i na korištenje godišnjeg odmora iz tekuće kalendarske godine. Drugim riječima, zakon povlaštuje tkz „poslodavce“ na maksimalno derogiranje radničkih prava, koji ovim zakonom, ne da nisu zaštićeni, nego su osuđeni.

Ovakav prijedlog zakona pokazuje totalnu odvojenost stranačkih uhljeba od realnosti, jer oni žive u svijetu u kojem je državna imovina tu da spašava poslovne promašaje privatnih firmi koje su u njihovom vlastitom, ili posjedu bliže rodbine. Takav sistem je funkionisao od kraja rata pa sve do danas, a sada najave najteže ekonomke krize plaše vrsne menađere, jer pored egzodusa radne snage vani, sve će teže biti naći radnika koji je voljan da pristane da bude kmet nekom tatinom sinu. Prijedlog zakona kao što je ovaj je u stvari posljednji krik vlastele da zadrži svoju popljačkanu i nezarađenu imovinu preko grbače radnika. Ima li radnik pravo da jednostranom odlukom prestane da dolazi na posao dok poslodavac ne popravi uslove rada? Nema. Ostale paralele je i uzaludno povlačiti. Vlada FBiH je uglađenim pravničkim jezikom legalizirala feudalne odnose.

U vrijeme kada globalna kriza uzorkovana koronom prokazuje sve manjkavosti kapitalističkih sistema, već je jasno da u budućnosti socijalna država mora da ima veću ulogu u planiranju i upravljanju ekonomije. U našem slučaju, država tu kontrolu prepušta sumnjivim tajkunima i nesumnjivo nesposobnim političkim liderima koji nisu u stanju ni držati red u vlastitoj stranci, koju su naslijedili od oca.

Ali velike promjene zahtijevaju velike i uporne pritiske. Krajnje je vrijeme da oni koji imaju hrabrosti da predlože ovakav zakon strahuju za posljedice vlastitog bezobrazluka. Očekivati je da ću Vlada Fadila Novalića, uz blage korekcije nakon pritiska javnosti, ustrajati na antiradničkim prijedlozima u korist tajkuna s kojim su stranački vezani. Pandemija je prilika da krupni kapital radnike svede na rad za hranu i vodu, jer sa Vladinim dopuštenjem vlasnici će davati plate tek tolike da radnik ne umre i bude dostupan i sutra nastaviti svoj rad.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK