Sakupljači listića

18 Oct 2021
Vrijeme čitanja: 3 min

(Legenda o jeseni države daleko od Bosfora)

Poznata je pripovjest o kadiji koji je sudio slučaj ogovaranja, panjkanja i klevete te uporedio pokušaj uklanjanja dejstva klevete sa sakupljanjem papirića koje je raznio vjetar. Niko ne može sakupiti sve papiriće!

To može samo SDA, za svoje članove!

Ne sjećam se kada je neko osuđen za nešto u ovom društvu a da je bio važan član u SDA po bilo kojem osnovu! Ne sjećam se da je ikada iko važan u SDA imao za vratom iole ozbiljnu istragu, ma šta da je uradio! Ne sjećam se da je neko ko je bio važan član SDA, ako bi se desilo da je i bio osuđen, zbog te presude trpio neke ozbiljne konsekvence!

Nekako SDA sakupi sve papiriće pa se to zaboravi I sve ide dalje!

Sa druge strane pak ako ste protivnik ili oponent SDA, ne opra vas ni hiljadu voda što bi naš narod rekao! Možeš biti nevin ali to nikada neće biti istina u uhu običnog naroda!

Sjećam se 2014. godine u kojoj je gospodin Radončić ozbiljno uzdrmao i ugrozio SDA! Bio je lider koji obećava i iza kojeg je stranka u usponu! Bio je ozbiljan nagovještaj promjene na političkoj sceni! Pritvor! Suđenje! Knjiga sa potpisom njegovog vozača koja ga proziva kriminalcem i ubojicom a koja je podjeljena u preko 200.000 primjeraka iako su njeni troškovi po primjerku bili preko 20KM! Dakle bivši Fahrin vozač je “uložio” 4 miliona kako bi se osvetio svom bivšem šefu! Radončić dobija oslobađajuću presudu, u više navrata dobija tog vozača na sudu zbog klevete, ali za narod je Fahro od spasitelja postao najgori ološ! Niko ne sakupi papiriće pa čak i kad ima najjači printani medij u državi!

Ako Fahro koji ima najjači printani medij ne može sakupiti papiriće šta to ima SDA pa može? Numerolozi kažu kako je broj 8 povezan sa simbolom za beskonačnost te je beskrajan izvor mogućnosti i SLUŽBI koje na njima rade!

Ko je od posljednjih izbora posebno na meti uništavanja klevetom?

Čini se da je to, barem prema sve prisutnijim izvješćima o pravosudnim presudama, “mrski crveni neprijatelj” otjelovljen u liku i djelu “socijal demokratske povampirene bratije”!

Čudne su to presude i još čudniji procesi! Nisu usklađeni sa BiH zbiljom i običajnom praksom! Koju god stranicu ili portal da otvoriš, svce vrvi tekstovima koji obezvrjeđuju SDP kao jedinu stranku ljevice u BiH. Stalna poturanja, dezinformacije, spinovanja!

Posebna taktika je osmišljenja protiv predsjednika te stranke, Nermina Nikšića! Pazite sad ove perfidne igre spinovanja koje bi javnost trebalo dovesti do ubjeđenja kako je Nikšić promašen izbor: “Previše je dobar, a to ne ide u politici! “;“Ma on je pošten i iskren lik a takvi ne mogu ovdje ništa napraviti! “;“Ne zna on drmnuti šakom!“; “Nema on podršku svojih jer je previše mekan i sve hoće da riješi razgovorom! “ ; I tako dalje i bliže, sve nebuloza do nebuloze, opanjkaše čovjeka jer je dobar i pošten pa mu nije mjesto u politici!

Što se tiče stranke na nju se udara argumentacijama koje su idealne za spinovanje. Koriste se argumenti koji su imali težinu kad su iznošeni u vremenu Lagumdžijinog SDP-a, koji je bio autokratski, zatvoren, elitistički, odvojen od običnog čovjeka i njegovih potreba. Ovaj Nerminov SDP je sušta suprotnost tome! Ovo je ona socijaldemokratija u službi čovjeka, osjetljiva na socijalna pitanja, usmjerena protiv nepravde i elitizma! Pišem Nerminov jer je SDP upravo na čelu trebao takvog lidera, kojeg ne možeš reči da nije dobar i pošten pa onda mu tu dobrotu i poštenje prišiješ kao manu i nedostatak! SOCIJALDEMOKRATIJA je u službi, a Nermin je upravo takav čovjek! Ko ne vjeruje nek mu ode na vrata, a kod njega na vrata može baš svaki građanin, mada je to za mnoge velika mana!

U normalnoj državi se mnoge stvari ne dešavaju ali mi nismo normalna država i to već odavno svi znamo, samo se pravimo ludi, kako ne bismo morali priznati sebi da smo kukavice i nesposobni da se zauzmemo za sebe i svoja građanska prava!

Meni je više nego očito da je krenuo obračun sa SDP-om kao posljednjom ozbiljnom prijetnjom utvrđenom društvenom poretku! Posljednja jer su svi ostali mali! Posljednja jer je evo kako se čulo na N1 i Radončić najavio povlačenje, pa se kolebao, i djelovalo je da je umoran, iako je od ljudi koji nikada ne puštaju! Ko je još ostao da može parirati? Odavno je DF u zagrljaju sa SDA izgubio legitimitet! NIP nema tu snagu još uvijek, kao niti Naša Stranka! Kao jedina stranka ljevice u BiH SDP je jedini ozbiljan protivnik SDA, a najozbiljniji test je to da li je dovoljno vješt u sakupljanju papirića!

Sve mi se čini, kako vrijeme prolazi, da je ovaj narod u Bosni, onaj “šejtan“ Torabi omađio sihirom, pa smo se od razuma odvojili!

Kad bi svi sakupljali papiriće, možda bi ih i uspjeli sakupiti, pa bi magija sihira na njima zapisana, mogla biti uklonjena!

Dženan Skelić

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK