Miro Lazović – adut SDA u trci za gradonačelnika Sarajeva

09 Sep 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Lokalni izbori u Sarajevu donijet će konfrontaciju dva tabora, dvije ključne opcije, Četvorke s jedne strane, koju čine Naša stranka, SDP, Narod i pravda te Nezavisna bosanskohercegovačka lista, i SDA sa satelitima.

No, dok reflektori upućuju pažnju na bitku za načelnike, pozicija gradonačelnika zbog posrednosti pri izboru se vodi kroz vijeća. Poznato je da se gradonačelnik bira kroz vijeća, a ključnu ulogu igra i nacionalna zastupljenost, jer je potrebno minimalno sedam zastupnika jedne nacije u Gradskom vijeću.

Upravo ta činjenica otežava SDA, pa su u vječitoj potrazi za preletačima. Čak i na prošlim izborima, a sada je to poznato iz afere Asim, nisu imali većinu, ali su imali DF i Asima Sarajlića, Osmana Mehmedagića i Sabahudina Delalića Tracu. Završilo je izborom Abdulaha Skake za gradonačelnika.

I ovaj put SDA nade polaže u zelenu ljevicu, pa će jedan od ključnih ljudi za interese SDA biti Srbin Miro Lazović, koji ispred koalicije DF-GS predvodi listu za vijeće Općine Centar.

SDA po principu strogog karijerizma, kao stranka netrpeljiva prema nemuslimanima u bazi, na principu dobre financijske injekcije uspijeva pronaći pokojeg nebošnjaka za listu, tek toliko da direktnom uredbom zbog „viših interesa“ se za njeg glasa, ali ne i drage volje među glasačima. Međutim, i dalje jedna ruka može biti presudna, što je znatno komotnije za multinacionalne stranke poput SDP BiH, dok zamah hvata i Naša stranka.

U okviru Četvorke, gdje neće faliti bošnjačkih ruku, prevagu bi mogle odnijeti upravo ruke srpskih i hrvatskih vijećnika. Idealan kandidat u tom slučaju za SDA je Miro Lazović, koji se već iskazao u borbi da SDA bude dio vlasti, kada je zagovarao ulazak SDP BiH sa SDA na svim razinama, da bi potom svoju tvrdu saradnju dokazao i na primjeru Hastahane.

Miro Lazović se ne može pohvaliti radom u Centru, ali se može osloniti na medijsku i svaku drugu logistiku SDA, patriotizam i priču o ratu. Također, ne treba smetnuti da DF, vjerni saradnik SDA, sada ima svoj utjecaj u CIK-u.

Osim Lazovića, SDA ima i na svojim listama određeni broj kandidata, za koje se teško može zaključiti šta ih je tačno osim novca privuklo ka SDA.

U Starom Gradu SDA će opet kandidirati Srđana Simonovića, aktuelnog vijećnika GV Sarajevo sa 2 inicijative u protekle 4 godine.

U Novom Sarajevu SDA se uzda u ljepotu, pa je kandidirala manekena i bivšeg mistera BiH Dejana Radovića.

Pored Radovića, SDA Novo Sarajevo će kandidovati i Nebojšu Simića, donedavnog SDP-ovca, kao i Snježanu Omukić, koja je već glasala za Skaku dok je bila dio DF-a. Za ruku je očito nagrađena kandidaturom, a DF je zamijenila sa SDA. Omukić je za tekući mandat imala jednu inicijativu u GV.

U Centru SDA nade polaže u najprofesionalnijeg političara u posljednjim decenijama Ivicu Šarića, opernog pjevača i vječitog partnera SDA projekata kulture.

Novi Grad i Efendić nisu uradili dobar posao, pa jedini glasovi koje bi nebošnjaci mogli dobiti doći će iz direktne naredbe da se promovira u kampanji glasanje za pojedine nebošnjačke kandidate, što će opet značiti preferiranje i nefer utakmicu unutar iste liste. Pored toga, imena kandidata ne ulijevaju mnogo povjerenja.

SDA Vogošća je jednonacionalna, kao i Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Trnovo. Zbog ovog rasporeda i načina biranja SDA uvijek treba dodatnu, manje nacionalnu, stranku koja će u presudnom trenutku „patriotski“ odabrati SDA za saradnika, kako je to uradio Željko Komšić.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK