SDA ima novu šansu da umjesto HDZ-a izabere Irmu Baraliju

08 Feb 2021
Vrijeme čitanja: 2 min

Nakon što je OHR, odnosno, Visoki predstavnik Valentin Inzko poništio odluku o glasanju za gradonačelnika Mostara pojavila se nova šansa da SDA odabere između onih koji u rušili Stari Most i Mostar i onih koji žele jedinstven grad.

Scenarij koji je pokvario Inzko svojom odlukom dogovoren je na sljedeći način. HDZ je glasao za ostanak Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a u četvrtak. Potom slijedi sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Dogovara se izbor i glasa za Predsjedavajućeg Gradskog vijeća iz HDZ-a u petak. Također, na sastanku je dogovoren i prekid sjednice nakon eliminisanja Irme Baralije u prvom krugu glasanja. Ova pauza do srijede je trebala SDA mašineriji kako bi preko medija napravila buku i alarmirala javnost da postoji samo izbor između SDA i HDZ-a u drugom krugu. Međutim, očito je iz prethodnog kako je scenarij itekako dogovoren ranije. Nakon prekida sjednice oglasili su se svi viđeniji SDA funkcioneri, iako je vikend, a mediji pod njihovom kontrolom su u samo jednom vikendu objavili desetine “analiza” u korist SDA. Međutim, kako je Inzko vratio glasanje na početak, Baralija je opet kandidatkinja koja treba biti izabrana.

SDA u svojom nastupima tvrdi da je kandidat Guzin dobio više glasova i da je to osnovni argument za biranje Guzina.

Pravno-formalno, ovaj argument je ništavan. Broj osvojenih glasova je nevažan, jer se gradonačelnik bira u GV i kandidat može biti bilo ko. Pravila su jasna, SDA argument nema pravnu vrijednost. Primjerice, gradonačelnik Sarajeva se također bira u GV. Predsjednika Amerike ne odlučuje ukupan broj glasova nego elektorski glasovi. Dakle, postoje prakse gdje biranje ide posredno, nasuprot tvrdnjama SDA.

Druga činjenica, Guzin i Baralija nisu bili u istoj izbornoj jedinici. Izborna jedinica u kojoj je bio Guzin ima daleko veći broj glasača. Istovremeno, Baralija je osvojila veći broj glasova od ukupnog mogućeg broja u procentima od Guzina.

SDA smatra da BH blok treba podržati njih jer imaju veći broj mandata i čine izbornog pobjednika. SDA i ovdje zaboravlja da tom logikom HDZ ima veći broj mandata od SDA. Drugim riječima, SDA smatra da HDZ treba imati gradonačelnika.

SDA smatra da je BH blok dužan podržati SDA jer imaju više mandata. Ponovo, SDA ne čini niti većinu, a BH blok ne smije i ne može zanemariti dokazanu krađu na izborima. Dakle, kada bi BH blok podržao SDA, to bi značilo da pristaje na izbornu krađu zbog koje Koalicija za Mostar i ima više vijećnika.

SDA nije ponudila nikakav plan i program rada, pa je potpuno nejasno za šta bi glasali vijećnici.

Kandidat SDA nikada ne bi mogao biti gradonačelnik cijelog Mostara. Kao nacionalna stranka koja se drži teritorijalne podjele ona bi predstavljala tek polovicu Mostara, dok bi Baralija mogla biti gradonačelnica cijelog grada i graditi preduslov za jedinstveni Mostar.

SDA duguje građanima izvinjenje za biranje Ljube Bešlića za gradonačelnika, kao i za izbornu krađu, zbog čega je Baralija, kao politički kompetentnija od Guzina, znak izvinjenja i pokajanja.

SDA se zaklinje u patriotizam na način da ucjenjuje druge. Međutim, zbog izborne krađe u Mostaru, dogovora Izetbegovića i Čovića, te glasanja za ostanak Sebije Izetbegović, jedinu patriotsku snagu u Mostaru čini BH blok u kojem se i nalaze komandanti odbrane grada.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK