Slobodna Bosna dotakla najniže dno i osramotila profesiju

29 Sep 2019
Arhiva

Današnji dan ostat će upisan u historiji sarajevskog novinarstva kao vrijedan spomenik sramoti koju su esnafu proizveli samoprozvani novinari portala Slobodna Bosna. Baveći se privatnim ljubavnim životima političara i kopajući po porodičnim odnosima njihovih žena i djece koji ni na koji način nisu politički ili javno involvirani Slobodna Bosna svrgnula je sa trona poznate beogradske tabloide.

Istini za volju, upravo je beogradska škola odgojila urednika Senada Avdića, koji nakon izgubljenih sudskih presuda zbog kaljanja časti vojnika Armije BiH je i srozao Slobodnu Bosnu sa štampanog političkog magazina na tabloidni portal koji se bavi žutilom. Iako je bilo teško vjerovati da se može pasti niže, ova medijska karikatura od novine je uvodeći u redakciju novinare sa praksom kršenja javnog reda i mira koje policija privodi u stanicu dotakla novo dno i osramotila sebe i profesiju.

Iako bi se mogao napisati roman beščašća svakog pojedinačnog novinara Slobodne Bosne, što je izrazit primjer svrhe postojanja ovog portala pod političkom kontrolom najjače bošnjačke političke oligarhije, svaki takav potez bio bi padanje na nizak nivo koji novinari Slobodne Bosne pokušavaju ustanoviti kao novinarski standard u Sarajevu i čemu se treba odlučno suprostaviti zbog digniteta profesije. Naime, upravo je Slobodna Bosna imenovana kao prvak dezinformacija među medijima po analizi portala Raskrinkavanje.ba.

Stoga, novinarska udruženja i novinari trebali bi jasno dati svoj stav da li podržavaju ovaj vid satanizacije porodica ili još uvijek postoji određena novinarska etika. Naime, prozivanje političara kao javnih ličnosti i korištenje njihovih porodica u političke svrhe potpuno su odvojeni entiteti i granica gdje novinar postaje mahalaš. Činjenica je da spomenuta lica do ovog trena nikad nisu bila prisutna u javnosti, jer se ne bave javnim poslovima.

Na kraju, novinar koji na dan rođenja djeteta jednog čovjeka optužuje za aferu sa drugom ženom sigurno treba postaviti pitanje da li mu je plata dovoljno visoka za takvu rabotu.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK