Ulični rječnik Komšića: Predsjednik države u neslanoj šali prijeti guranjem štapića

29 Oct 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

„Ako se tviteraš Lagumdžija toliko prepao korone, ja sam spreman da mu uzmem bris i gurnem štapić“, odgovorio je Željko Komšić na raniji komentar Zlatka Lagumdžije o posjeti Komšića Beču. Lagumdžija je zaključio da posjeta Komšića i Džaferovića predstavlja “tužnu sliku” i “nedostatak svijesti” o brojnim prioritetima ispred otvaranja prostorija u Beču.

Bez obzira na generalno nepopularnu pojavu Zlatka Lagumdžije, ništa uvredljivo nije napisano u njegovom kratkom komentaru, a kao dugogodišnji političar ima pažnju javnosti i pravo da govori. Uostalom, ne tako davno Komšić i Lagumdžija su bili nerazdvojni u SDP-u, da bi prije svega godinu dana ponovo “spašavali ljevicu”. No, reakcija željka Komšića, trenutnog člana Predsjedništva, koji zastupa i ugled te institucije, je prvorazredni skandal u civilizovanim društvima.

Nezamislivo bi tako bilo da Angela Merkel i u šali, još manje u ciničnoj aluziji, nekom bivšem kolegi ili političaru poruči kako će mu “gurnuti štapić” negdje, jer se ne slaže sa njim. Komšić istovremeno vrijeđa i vlastite glasače i cjelokupnu javnost svodeći ih na kafansku scenu i publiku gdje je takav rječnik češći.

Da li Komšić svojim primjerom želi pokazati da govor u politici i institucijama države u koju se kune treba biti na nivou vašara? Možda Komšić i misli da je njegov rječnik adekvatan ovom društvu, ali ga tada treba pitati šta on tačno misli o javnosti kada komunicira na nivou ulice, a ne institucije Predsjedništva.

Dosad smo ovakve komentare mogli očekivati od Dodika, a sve sličniji jezik koristi i Željko Komšić.

VEZANI ČLANCI