Vlada KS tjera Efendića na rad

20 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 2 min

Za sve građane sarajevskog Novog Grada 2018. godina je bila jedna vrlo nezanimljiva godina po pitanju infrastrukturalnih i drugih projekata. U jednoj od, ispostavit će se, ključnih izbornih godina za Kanton Sarajevo, novogradska SDA je sav svoj rad podredila jednom jedinom cilju – Semir Efendić kao nosilac liste kantonalne SDA, a zatim Semir Efendić kao novi premijer Kantona Sarajevo.

 

Sredinom prošle godine, SDA jeste potvrdila da će sarajevsku izbornu listu za Skupštinu Kantona Sarajevo zaista predvoditi Semir Efendić. „Najpopularniji SDA načelnik“, zbog čijeg je privatnog rata sa Elemedinom Dinom Konakovićem ovaj potonji napustio SDA i osnovao Narod i pravdu. Stranku koja će, ispostavlja se svega par mjeseci poslije, postati svojevrsni politički hit u KS i stranka za koju se osnovano smatra da će u dogledno vrijeme, u narednih nekoliko godina, preuzeti čelnu poziciju glasača desnog centra u KS, a možda i šire, ukoliko se određeni planovi o širenju ove stranke obistine.

 

Međutim, vratimo se misiji Premijer. Iako su se u kampanju uložila mnogi finansijski i ljudski resursi, iako su mediji pretežito bilo itekako blagonakloni prema njemu, iako je SDA ostvarila najviše glasova na izborima na kantonalnim nivou, jednim od demokratskih presedana postratne Bosne i Hercegovine, SDA ipak nije imala jedno – nije imala računicu. U situaciji kada niko ne želi sa njima, uzalud su bile gotovo svakodnevne press konferencije, uzalud su bila kukanja, jecanja, prijetnje niti pozivanje na „izborne pobjednike“ i „izigravanje volje građana.“ Formirana je „šestorka“, i, što je još gore po SDA i Efendića, počela je raditi konkretno.

 

Kao posljedica toga, novogradski načelnik pada u dodatnu letargiju, te se postavlja pitanje da li ima uopšte snage, energije, motivacije i ambicije da i dalje bude načelnik najveće sarajevske općine. Općinsko vijeće Novog Grada ulazi u fazu u kojoj je upitna bila i općinska većina. Jedino je nespremnost vijećnika iz DF-a da preuzmu odgovornost za od građana im dodijeljene mandate spriječila da se u OV Novi Grad formira većina a SDA pošalje u opoziciju. I nakon tih turbulencija i načelnikovog „hoću – neću“ na scenu se pojavljuje Vlada Kantona Sarajevo, a naročito ministri Adnan Šteta i Srđan Mandić. Naime, kao jedni od aktivnijih ministara aktuelne Vlade, isti su od prvog dana prihvatili posla i počeli najavljivati nove infrastrukturalne, saobraćajne, ekološke i druge projekte. Ove najave kao da su bile znak upozorenja „najjačem“ sarajevskom SDA ogranku da je prošlo vrijeme da bezbrižno posmatraju dešavanja oko sebe već da je došlo vrijeme da prihvate makar prividno posla, kako na lokalnim izborima dogodine ne bi doživjeli fijasko.

 

Stoga ne čudi da manje od mjesec dana nakon što je glavna vijest u Sarajevu bila da je ministar saobraćaja preko noći sanirao pružni prelaz i najavio nove sanacije ulica u kantonu[1], iz Općine Novi Grad najavljena sanacija 11 ulica.[2] Također ne čudi što je većina projekata Općine Novi Grad zapravo značajnim dijelom finansirana sa kantonalnog nivoa. Tako je za bazen na Dobrinji izdvojeno milion KM,[3] za izgradnju servisne saobraćajnice od carinskog terminala u Halilovićima do firme Energoinvest dalekovodi dd izdvojeno 800 hiljada KM,[4] omogućeno je nastavljanje radova na 9. transverzali[5], dok iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture čine ogromne napore da se riješi problem deponije Smiljevići, da se spriječi daljnji urbicid i zagrađenje zraka izgradnjom visokih zgrada, a što je naročitu ekspanziju doživjelo na teritoriji Novog Grada unazad nekoliko godina u mandatu aktulenog načelnika, i generalno da se općina Novi Grad i grad Sarajevo urede i očiste.

 

Stoga svaki građanin Novog Grada itekako treba biti zahvalan Vladi Kantona Sarajevo što, za razliku od prethodne, 2019. godina nije bila nezanimljiva, a tek je za vidjeti kakva će biti izborna 2020. godina.

 

[1]  https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlast-u-sarajevu-preko-noci-sanirala-pruzni-prijelaz-radove-sve-vrijeme-nadgledao-ministar/190726009

[2] https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/zapocela-realizacija-lot-a-1-koji-obuhvata-sanaciju-10-cesta-u-opcini-novi-grad-1566398516

[3] https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/pocela-izgradnja-bazena-na-dobrinji-1558700800?page=2

[4] https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/potpisan-sporazum-za-sufinansiranje-izgradnje-servisne-saobracajnice-za-privredne-subjekte-u-halilovicima-1568373580

[5] https://www.novigradsarajevo.ba/news/default/otkocen-nastavak-izgradnje-9-transverzale-postavljanje-konstrukcije-mosta-nadvoznjaka-pocinje-u-narednim-danima-1573661367

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK