Esmir Hajdarpašić: Atak Vlade KS na zdravlje građana i budućnost mladih

20 May 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

„Danas je petak 13. i nekome će biti nesretan“ izjavit će Bakir Izetbegović krajem prošle godine i mračnim tonom najaviti da budućnost građana Kantona Sarajevo u nove 4 godine vlasti SDA (i partnera DF, SBB, BOSS) neće biti nimalo blistava. Pola godine kasnije čini se kako je pandemija koronavirusa spriječila da koalicija Petak 13. ranije započne ispunjavanje predskazanja. Da od toga, međutim, nisu odustali potvrdit će dva događaja na koja javnost, čini se, nije adekvatno reagovala.

Neadekvatna reakcija javnosti ne treba da začudi. Obzirom sa koliko afera su nas vladajući naprosto bombardovali posljednjih sedmica, teško je za očekivati da se svi njihovi „aferimi“ mogu upratiti. Međutim, imajući u vidu da dva poteza Vlade KS koja će biti u ovome tekstu analizirana direktno udaraju na zdravlje građana kao i na budućnost mladih ljudi u Kantonu Sarajevo, bitno je na njih još jednom ukazati.

Prvi potez tiče se Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada. Studiju je jednoglasno usvojila Skuština KS i to pred kraj mandata prethodne Vlade KS, tzv. „šestorke.“ Glavni cilj studije jeste rješavanje dugogodišnjeg problema zagađenosti zraka u glavnom gradu. Studiju je uradila grupa stručnjaka u sklopu priprema Zelenog akcionog plana za Kanton Sarajevo. Činilo se tada da je konačno od strane nadležnih institucija učinjen prvi značajniji korak ka stvaranju zakonskih ograničenja nastavka sarajevskog urbicida. Međutim, da SDA i njihovi politički saučesnici neće olako odustati od ove oblasti u kojoj već godinama imaju aktivnu, po arhitekturu Sarajeva pogubnu, ulogu, pokazat će se vrlo brzo.

Tako će se na dnevnom redu Skupštine KS naći prijedlog inicijative da se stavi van snage raniji Zaključak Skupštine KS o primjeni navedene Studije. Inijativu je pratilo znakovito obrazloženje nadležnog ministarstva kako „navedena Studija ima određenih nedorečenosti i stvara nedoumice u praktičnoj primjeni.“ Obrazloženje je znakovito iz razloga što se, sasvim logično, postavlja pitanje kako to da studija čija primjena nije niti započela, u praksi pokazuje nedorečenosti i neduomice? Sasvim je jasno da je građevinska oblast odnosno izgradnja visokih zgrada, prije svega tržnih centara i stambeno-poslovnih objekata, jedna od „zlatnih koka“ kadrova SDA. Isto tako je jasno da će upravo oni pružiti najsnažniji otpor kvalitetnom uređivanju ovog pitanja. Pri tome kvalitet zraka i zdravlje građana, a čijem poboljšanju studija treba najviše da posluži, za SDA i saradnike pada, ne u drugi, već u deseti plan.

A da su tu negdje na posljednjim mjestima u prioritetima koalicije Petak 13. i mlade osobe dokazat će odluka o ukidanju subvencioniranja rješavanja stambenog pitanja mladih osoba. Naime, jedna od rijetkih mjera koje proteklih godina provodi Vlada KS jeste obezbijeđivanje 10.000,00 KM za mlade osobe kao vid pomoći pri kupovini stana ili kuće. Bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Damir Filipović (SDP), u svom kratkom mandatu uspio je obezbijediti rekordan novčani iznos od preko 4,5 miliona KM. Tim sredstvima je pomognuto 461 aplikantu. Ipak, nakon godine rekordnih izdvajanja uslijedila je odluka novog resornog ministra Faruka Kapidžića (SDA) da ovakvu praksu treba obustaviti uz obrazloženje da je izdvajanje novčanih sredstava služilo isključivo radi dobijanja glasova na izborima. Dakle, za SDA kadrove je pomaganje države mladim osobama kako bi sebi mogli obezbijediti krov nad glavom – politikanstvo.

Ukidanje pomoći mladim osobama u doba kada našu zemlju pogađa nezapamćena demografska katastrofa ne samo da predstavlja apsolutno sljepilo vlastodržaca u odnosu na realno stanje u državi već predstavlja najgrublji diletantski politički potez. Ovakvi potezi i ponašanje samo mogu demografsku krizu i odlazak mladih osoba dodatno pogoršati.

Pri ovome je zanimljivo uočiti da oba poteza Vlade KS dolaze iz istog ministarstva odnosno od strane istog resornog ministra. Čini se kako je namjera da, nakon što je to učinjeno zdravstvu, obrazovanju, kulturi, nauci i sportu, i oblast prostornog uređenja, izgradnje i zaštite životne okoline bude nepovratno uništena. Nesumnjivo je da ovakvi potezi predstavljaju samo nove pojedinačne slučajeve u dugom nizu radnji kojima SDA vrši atak na normalan svakodnevni život i dostojanstvo građana kako Kantona Sarajevo tako i čitave države. Pitanje je samo do kada će se moći ovakvi potezi trpiti.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK