Selimović: Neke zemlje od EU dobiju 5 000 eura po glavi stanovnika, BiH samo 42 eura

02 May 2018
Jasenko Selimović

Jasenko Selimović, švedski parlamentarac u Europskom parlamentu, a Bosanac porijeklom, govorio je krajnje otvoreno za BalkanPres mrežu o EU i njenom odnosu prema BiH. Osvrnuo se na financijsku pomoć i dao nevjerovatne podatke o neravnomjernom izdvajanju iz EU. Također, razmatrao je situaciju u Srbiji i licemjerno EU prema Makedoniji.

„Sada se svi čude kako je ta zemlja ispala. Pa zato što ste je tako napravili. Zapad mora da učini puno više da bi se ta zemlja razvila“, odgovara Selimović na ustavno uređenje i trenutnu institucionalnu krizu.

O domaćim političarima kaže: „Političari u BiH se ne brinu i Europi. Oni se brinu o sami sebi i svojim izborima.“

Selimović smatra da EU ne daje ni političku ni novčanu pomoć BiH.

„EU nije zauzela jasan stav prema pokušajima da se ta zemlja rasturi, prema pokušajima da se učini još više neefikasnijom.

Postavljaju se prilično neutralno, ali je neutralnost u ovom slučaju samo podržavanje totalnog neefikasnog stanja.

O novčanoj pomoći se puno priča, svi kažu da jako puno daju novaca, ali, u stvari, ne daju. Pogledajte stvarne cifre. Zemlje koje dobijaju pomoć iz EU dobiju od 2 000 – 3 000, pa do 5 000 eura po glavi stanovnika svake godine. BiH dobija 42 eura po glavi stanovnika. To je manje nego što ja odvajam za kafu u mom office-u.“

Selimović se u nastavku osvrnuo i na Pelješki most, ulazak u EU, situaciju u Srbiji i Makedoniji prozivajući EU za hipokriziju prema Makedoniji.

BalkanPres

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK