Otočna država oslobodila 20 izbjeglica poslije devet godina, kažu da su čuvali granice

07 Apr 2022
Vrijeme čitanja: 1 min

Australske vlasti u četvrtak su iz pritvorskih centara na slobodu pustile 20 tražilaca azila nakon devet godina provedenih u njima, saopćila je lokalna organizacija za ljudska prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlasti su oslobodile oko 20 izbjeglica iz imigracionog tranzitnog smještaja širom zemlje, navodi se u saopštenju Organizacije za zaštitu prava tražilaca azila (ASRC), dodajući da će ove izbjeglice dobiti vize koje će im omogućiti privremeni boravak u Australiji.

Iz ASRC-a navode da će u pritvorskim centrima ostati još devet osoba.

“Morrisonova vlada nije dala razlog zašto se preostalih 10 ljudi drži protiv svoje volje, dok je 230 drugih u gotovo identičnim situacijama u zajednici”, naveli su iz organizacije.

Zbog dužeg boravka u pritvoru, neke izbjeglice oboljele su od različitih bolesti uključujući anksioznost, dijabetes i krvni pritisak, prenose lokalni mediji.

“Nema riječi kojima bih mogao opisati taj osjećaj”, rekao je Hussein, izbjeglica iz Somalije nakon puštanja na slobodu, prenio je ABC News.

Hussein je došao iz Somalije čamcem 2013. godine, a australske vlasti su ga zatvorile na ostrvu Manus.

Zbog dugog boravka, Hussein je obolio od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

“Ovo je trenutak koji smo čekali. Konačno, nakon devet godina, izbjeglicama je data sloboda koju zaslužuju. Svi preostali moraju odmah biti pušteni”, rekla je Jana Favero, jedna od predstavnica ASRC-a.

Australske vlasti su 2013. godine u pritvorne centre smjestile oko 3.000 tražilaca azila. Ta prisilna razmještanja bila su dio projekta suverenog očuvanja granice kojeg je predvodio tadašnji premijer Tony Abbot, a implementirao Scott Morrison, tadašnji ministar za izbjeglice u Vladi Australije.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK