Kako je Krug 99 dotaknuo dno

31 Mar 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednik Adil Kulenović prenamijenio je Asocijaciju nezavisnih intelektualaca Krugg 99 u propagandnu podršku dijelu političkog Sarajeva. Tako je ova asocijacija potpuno iznevjerila osnovne postulate nezavisnog i intelektualnog i postala palanačka institucija, koja titule akademskog i profesorskog zalaže za propagandizam, a ne analizu, društvenu kritiku i ozbiljnu političku debatu.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 već neko vrijeme reaguje dnevnopolitički i otvoreno zagovara vlast ljevice sa nacionalističkim strankama. Ova asocijacija u potpunosti je zanemarila zadatak intelektualca, pa je njima dobro ono što je korisno, a okolnosti im određuju ono što je pravedno, kako je to zaključio Julien Benda. Suprotno nastojanju intelektualaca da razlažu zablude mnoštva, ukazuju na vrlinu i dobro, suprotno hiljadugodišnjoj tradiciji intelektualaca, Krug 99 krenuo je putem uvjerenja da je “domovina u pravu i kada griješi”, njegujući emocionalizam, kult tradicije i patriotizam.

Krug 99 plastično je pokazao odricanje od intelektualizma, jer su univerzalne vrijednosti zamijenili lokalnim zapovijestima, nacionalnim mitovima i interesima političke klase. Upozoravajući na opasnosti po državu, a potom pozicionirajući sebe za branitelje domovine, intelektualci su postali vojnici vlatitih i tuđih političkih interesa, služeći jedino političkim vođama.

Stoga, činjenica da su Haris Zahiragić, Merim Serdarević i Pavao Zornija izabrani za uvodničare na ovoj sesiji, pri čemu je Haris Zahiragić iskoristio priliku da opravda napad stranačkog kolege Huse Ćesira na fotografa i novinara Adija Kebu, samo je nastavak dugog propadanja ove asocijacije, koja se od danas može pohvaliti i kao govornica sa koje se, suprotno svakom demokratskom poučku, relativizira i poziva na opravdavanje nasilja.  O intelektulnom doprinosu uvodničara nije potrebno trošiti riječi, iako bi se mogli spomenuti svi silni skandali, od nacionalizma, preko homofobije do fizičkih okršaja na sjednicama SPUS-a.

Za Asocijaciju nezavisnih intelektualaca Kruga 99 nema pomoći u ovom sastavu, ali bi djeliće svog dostojanstva mogli spasiti ostavkom Adila Kulenovića i izvinjenju javnosti za nedopustivo spuštanje kriterija i travestiranje intelektualne scene u BiH.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK