Pobjeda komunista u austrijskom Gratzu: Odricali se dijela plata u korist siromašnih

27 Sep 2021
Vrijeme čitanja: 1 min

Komunistička partija Austrije (KPO) je osvojila ubjedljivu i donekle neočekivanu pobjedu na lokalnim izborima u Gracu.

“Ovo je fantastičan rezultat, u koji još ni sami ne možemo da povjerujemo“, izjavila je danas Elke Kar, predstavnica Komunističke partije Austrije (KPO) i, najvjerovatnije, buduća gradonačelnica Graca.

Gotovo trećina glasača, 29%, glasalo je na lokalnim izborima u drugom po veličini gradu u Austriji za KPO, dok je za Austrijsku narodnu partiju (OVP), koja je po istraživanjima javnog mnijenja bila favorit, glasalo 26%. Za OVP to znači i pad od čitavih 12%, zbog čega je Siegfried Nagl iz OVP najavio povlačenje sa mjesta gradonačelnika.

Dok je pobjeda KPO neočekivana, dobar izborni rezultat ipak nije iznenađenje. Kako piše Jacobin, KPO je zauzimao drugo mjesto na svim lokalnim izborima u Gratzu u od početka milenijuma, a dvocifreni procenat glasova postizao na svakom glasanju. Preko petine birača iskazalo je povjerenje KPO već dvaput: 2003. godine, i na posljednjim izborima, 2017. godine, kada je, uz to, KPO dobio više mjesta u gradskom vijeću nego Zeleni i socijaldemokrate zajedno.

Uspjeh komunista u Gratzu je donekle praćen rezultatima na nivou austrijske savezne pokrajine Štajerske, u kojoj je KPO osvajala oko 5% na svim izborima od 2005. Sa druge strane, on je u suprotnosti sa malom podrškom koju KPO ima na federalnom nivou, a koja iznosi svega 1%, te opštim trendom jačanja desnice u Evropi, koji je primjetan i u Austriji.

KPO je, kako danas komentarišu i njihovi predstavnici i mediji, povjerenje glasača na lokalu gradio godinama, ozbiljno se baveći socioekonomskim problemima građanki i građana i koncentrišući se na krizne prioritete poput stanovanja. Javni službenici iz redova KPO odricali su se privilegija i dijela plata u korist solidarnih fondova, u koje se tako, po navodima Jacobina, slilo preko 2.5 miliona eura.

„U javnosti se već spekuliše o tome sa kim ćemo ići u koaliciju, ali danas možemo reći jedno: naš najvažniji koalicioni partner su ljudi u Gratzu. Držaćemo riječ. Ovdje smo za njih. U ove izbore smo ušli sa obećanjem da nećemo napustiti socijalni program. Stojimo iza toga i nećemo popustiti“, naglasila je sudeći po svemu prva komunistkinja i prva žena na mjestu gradonačelnice prijestolnice Štajerske danas.

Masina.rs

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK