Da li je DF izgubio članstvo i organizacije?

24 Oct 2019
FOTO: Sead Milavica

Demokratska fronta u posljednjih godinu dana neprestano bilježi gubitak članstva, a situacija se nije popravila ni činjenicom da je DF neprekidno u vlasti od svog postanka, pa sve do danas kada su dio vlasti na svim razinama. DF je ubjedljivo najbolje trgovala na posljednjim izborima i koalirala sa skoro svim strankama. Međutim, informacije ukazuju da je upravo to jedan od  razloga zašto DF i Željko Komšić gube povjerenje vlastitih organizacija.

Podsjećamo, krajem prošlog mandata DF je izgubio klub u ZDK. Dio zastupnika je prešao u SDP, dok je zastupnik Midhat Delić napustio stranku. Delić je svoje razloge obrazložio u pismu.

Želim da vas obavijestim da sam povukao kandidaturu sa liste za Skupštinu ZDK za izbore 2018. i da sam istupio iz DF. Puno je razloga za ovakav potez, a kap koja je prelila čašu jeste postavljanje za nosioca liste osobe kojoj je suđeno za privredni kriminal u mesnoj industriji Zmajevac-Zenica.”

Također, DF je navodno godinama imao probleme sa kirijama za prostorije i mačehinski se odnosio prema nižim organizacionim nivoima u ZDK.

DF je izgubio članstvo i u Srednjobosanskom kantonu, gdje je više od pola opštinskih odbora te članova kantonalnih organizacija prešlo u SDP. U Unsko-sanskom kantonu DF je u prošlom mandatu egzistirao zahvaljujući vlasti u kojoj je koalirao i sa Laburistima Fikreta Abdića Babe, osuđenog ratnog zločinca. S obzirom da su i sada u vlasti, nema značajnijeg osipanja članstva, ali ni mnogo komunikacije sa centralom u Sarajevu.

U Kantonu Sarajevo javnost skoro da i ne zna za postojanje kantonalnog odbora DF-a. Predsjednik je Sead Milavica, donedavno nepoznat javnosti, a sada zatajni zastupnik u Skupštini KS. Pored njega u KO se nalazi nekoliko imena, većinom imenovanih u javna preduzeća poput Edina Abdurahmanovića, dovođenog u vezu sa nelegalnim i nezakonitim imenovanjem na poziciju v.d. direktora KJKP Park, jer je već bio izabrani dužnosnik u Općini Centar Sarajevo. Pojedini izvori tvrde da KO DF u Sarajevu postoji samo na papiru. Poznata je i informacija o napuštanju velikog broja članova DF-a u opštini Stari Grad.

Bastion DF-a nalazi se u Tuzli, gdje predvodnicu čine Zlatan Begić i Mahir Mešalić. Iako su donedavno bili najoštriji zagovornici politika Željka Komšića, unutrašnja politika nije tema u kojoj postoje slaganja. Naime, najavu lokalnih koalicija sa SPD-om, za kojeg ni do danas nije jasno ko vodi zbog čega se Zlatko Lagumdžija navodi kao siva eminencija, u Tuzli nisu dočekali blagonaklono. Argumentirali su to činjenicom da je DF i nastao kao posljedica neslaganja sa politikom Zlatka Lagumdžije.

U prilogu magazina Mreža na FTV govoreći o toj temi kritike ka Lagumdžiji su uputili i Mešalić i Begić. Lagumdžija je te tvrdnje nazvao smiješnim, a kritičare “mišima mekinjašima koji žele raznijeti narodno žito”, u čemu ih on onemogućava. Na ove epitete nije stigla reakcija, ali je pokazala postojanje tenzije među novim koalicionim partnerima za lokalne izbore. Pojedini članovi nisu zadovoljni ni raspletom oko sklapanja vlasti u TK. Nakon Bijedićevog priklanjanja SDA-u zbog skupštinske većine, DF je ponovo postao privjesak SDA, kao i na federalnom nivou. Ipak, zasad KO DF u Tuzli jedini pokazuje svoje prisustvo u politici, iako je Željko Komšić po svemu sudeći digao ruke od Tuzle kroz svoj partijski angažman i prepustio se odlukama SPD-a za naredne izbore.

Brojne afere iznjedirila su pitanja poput efikasnosti ili uopšte postojanja organizacija u DF-u, njihovoj moći i svrsi, usljed osipanja članova, nejasnih pozicija oko vlasti, nezadovoljstva i činjenice da odbore većinom čine samo članovi koji su imali sreću da budu imenovani na javne pozicije. A da situacija nije bolja ni u vrhu stranke svjedoči sastav Predsjedništva DF-a, sačinjen od kadrova koje je Komšić imenovao za ambasadore uz postojeće zastupnike, bez mnogo vijesti o njihovom javnom radu.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK