SDA u RS-u predizborno koalirala sa HSP-om

05 Apr 2018
Izvor fotografije: Avaz
Vrijeme čitanja: 1 min

Predsjednik HSP-a BiH, Stanko Primorac, napao je nedavno u svom javnom istupu sve partije lijevog bloka, građanskog bloka, bošnjačkog bloka i SBB djelomično. U svom istupu Primorac je optužio navedene partije, po njegovom viđenju, za niz propusta i antidemokratsko djelovanje, antidejtonsko djelovanje, anitustavno djelovanje, te u konačnici, za sprovođenje Karadžićeve politike.

Već ranije otvoren je front između građanskih i lijevih stranaka i hrvatske desnice, pa ovi natpisi nisu začuđujući. Podsjećamo,  ljevica je zbog saradnje sa HSP-om prije osam godina trpila strašne kritike iz redova SDA. HSP je u javnosti prokazana kao stranka koja baštini ustaške ideje. SDP je to pravdao činjenicom da je Čović proglasio Mostar za stolni grad, zbog čega nisu željeli sa HDZ. Na kraju su SDP i SDA zajedno bili u vlasti, uz manje stranke poput HSP.

Zanimljivo je da je upravo sa HSP-om, čiji predsjednik optužuje SDA da sprovodi Karadžićevu politiku i ideologiju, ta ista SDA sklopila sporazum u Banja Luci. Sporazum je nazvan „Zajedno za BiH“.

Predsjedavajući koordinacijskog tijela, Edin Ramić iz SDA, vodio je ovo tijelo ka stvaranju platforme za zajedničko djelovanje u RS-u.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK