Marjanović: Naša stranka odustala od Ministarstva obrazovanja

07 Dec 2019
FOTO: Naša stranka
Vrijeme čitanja: 1 min

Jedna od najvećih enigmi postizborne podjele vlasti u Kantonu Sarajevo jeste dodjela Ministarstva obrazovanja stranci Narod i pravda Dine Konakovića, iako se činilo da je najlogičniji izbor Naša stranka.

Međutim, uprkos svim predviđanjima da će Naša stranka preuzeti navedeni resor, Ministarstvo obrazovanja pripast će NiP-u, dok će Naša stranka uzeti premijersko mjesto i na svojevrstan način iznevjeriti glavnicu svog predizbornog, ali i decenijskog, obećanja o promjeni obrazovanja.

Konačnu potvrdu da je Naša stranka ipak posustala u svojoj nakani dao je Damir Marjanović u izjavi za Source.ba.

“Nije nikakva tajna, a to je i moje mišljenje, da je Naša stranka najveći broj glasova dobila u oblasti obrazovanja. Mislim da u ovoj konstelaciji, sa preuzetim ministarstvima i premijerskim mjestom ne može utjecati koliko je obećala na obrazovanje.

Bio sam ministar obrazovanja kada u skupštini nije bilo potpore. Jasno sam rekao kolegama u Našoj stranci da moramo preuzeti Ministarstvo obrazovanja. Predložio sam i određene kandidate. U pregovorima Naša stranka nije uzela taj resor. Opet kažem, najviše glasova je bilo zbog obrazovanja.”

Osvrćući se na svoj ulazak u Našu stranku Marjanović je dodao: “Sviđalo mi se šta je Naša stranka govorila o obrazovanju u proteklih deset godina i zajedno smo radili na predizbornom programu. Mislio sam da ćemo jače ići u realizaciju sada kada smo u poziciji, kada smo u vlasti u Kantonu Sarajevo. Ne okrivljujem, karte su se tako posložile.”

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK