Tajkuni prijete: Ispunite naše zahtjeve ili otpuštamo radnike

26 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Iako radnik zaradi sve, uključujući i doprinose, u javnosti se obično bezočno laže da poslodavac plaća doprinose. S obzirom da sve što poslodavac zaradi dođe od rada radnika, nije teško zaključiti da i pare za doprinose zaradi radnik.

Ipak, tajkuni i situaciju pandemije vide kao razlog da država pomaže njima, ne radnicima, te postavljaju ultimatume. Tako su hoteli, skloni trošenju vode bez plaćanja ili duplim kasama zaprijetili otpuštanjem radnika i uputili ucjenu na adresu Vlade KS i Vlade FBiH.

“Javljamo vam se u ime kompanija Kantona Sarajevo iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma i kompanija koje se bave snabdijevanjem proizvodima navedenih objekata. Imajući u vidu trenutnu globalnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, a koja je prisutna i u BiH, odluke nadležnih institucija BiH o zatvaranju državnih granica za strane državljane i obavezna 14-dnevna izolacija u karantinu, te u konačnici odluke o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata i onemogućavanju rada, usljed drastičnog smanjenja obima posla, odnosno prestanka rada i enormnih gubitaka koji dovode u opasnost likvidnost i stečaj svih kompanija, obavještavamo vas da smo većinu naših radnika poslali na prinudne godišnje odmore ili plaćena odsustva kako bi mogli dobiti lična primanja uprkos tome što nam je zabranjen rad i što naše kompanije nemaju apsolutno nikakvih primanja”, stoji u pismu.

Hotelijeri ipak nisu kapitalne firme poput rudnika ili Elektrodistribucije i rasplet situacije se očekuje.

“Molimo vas da pokrenete inicijativu prema Vladi KS i Vladi FBiH u svrhu usvajanja hitnih mjera kao što su oslobađanje poreza i doprinosa za radnike u sektoru ugostiteljstva na minimalni period od tri mjeseca, sufinansiranje ličnih primanja navedenih radnika u iznosu od 70% ili finansiranje minimalne mjesečne plate te moratorij na plaćanje obaveza prema bankama na minimalni period od 3 do 6 mjeseci kako za pravne osobe, tako i za fizičke, odnosno za radnike u sektoru ugostiteljstva. Napominjemo da banke i dalje vrše naplatu rata kredita umanjujući mogućnost kompanijama da isplate lična primanja radnicima”, navode dalje.

“Molimo vas da se hitno očitujete najkasnije do 30. marta 2020. godine do 12 sati kako bismo mogli našim radnicima komunicirati daljnje korake i aktivnosti. Napominjemo da, ukoliko nam do ovog roka napismeno ne potvrdite i zvanično ne objavite konkretne mjere koje ćete poduzeti, teška srca sve naše uposlenike odjavljujemo, a u skladu sa članom 96 stav 1 tačka a Zakona o radu prijavljujemo na biro 1. aprila 2020. godine, dakle ponovo na teret države! Smatramo da je mnogo bolje, lakše i pravednije da Vlade pokriju doprinose i minimalne plate, gdje bismo onda i mi poslodavci djelomično učestvovali”, navode oni.

Među potpisnicima su pravna lica optužena u aferi “Kasa” kao i Hotel Heco, poznat po tome da vlasnik plaća skupe bilborde u kojima čestita pobjedu Bakiru Izetbegoviću. Bosmalu su isključili grijanje zbog neplaćanja.

Potpisnici su: Complex d.o.o. ( HoReCa distribucija ), Spazio Gourmet, Spazio Caffe, Spazio Telecom, Spazio Boutique, Hotel Novotel Bristol, Swissotel, Hotel Pino Nature, Hotel Bosmal Arjaan by Rotana, Hotel Tarčin Forest, Hotel Ibis, Hotel Malak, Hotel Residence Inn, Hotel Hills, Hotel President, Hotel Europa, Hotel Holiday, Hotel Astra, Hotel Astra Garni, Aparthotel Centar, Hotel Hollywood, Hotel Han, Bosnia Hoteli, Hotel City One Diamond, Cinema City, Celtic Pub, BarSa – Pizzeria Restaurant, Coffee 2 Go, Metropolis, Larga d.o.o., Ibes, Ibas, Bombon, Hotel Han, Sunnyland, Relax tours d.o.o., Dar prirode, City travel d.o.o., Almira travel d.o.o., Hoteli Ilidža, Buena vista, M97 d.o.o., Babić biss tours, Grand tours d.o.o., Ventura travel, Niki travel d.o.o, Balkan travel Mostar, 2M Travel d.o.o., Travel Centar d.o.o., Hotel Heco d.o.o…

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK