Koncept Nenadić: Aktuelna Vlada KS nije “pokrenula projekat Prve transverzale”

19 Oct 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

U intervjuu za Faktor.ba, premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić govorio je o radu aktuelne Vlade KS, kao i projektima koja je provodila ta vlada, te je, između ostalog, iznio i jednu netačnu tvrdnju.

Govoreći o projektima na kojima je Vlada Kantona Sarajevo radila od marta 2020. godine do danas, primjer Nenadić ustvrdio je da Vlada na čijem je čelu “pokrenula projekat Prve transverzale”.

Podsjećam, da smo u međuvremenu pokrenuli projekat Prve transverzale.

Mario Nenadić, 19. oktobar 2020.

Podsjećamo, Prva transverzala je gradska saobraćajnica koja bi trebala povezivati petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica. Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su nekoliko godina, a problem na cijeloj dionici i dalje predstavljaju objekti koji se nalaze na njenoj trasi.

Tako je pred kraj mandata Vlada KS, u septembru 2018. godine, na čijem je čelu tada bio Adem Zolj, Općina Centar Sarajevo izdala građevinsku dozvolu za izgradnju prve faze Prve transverzale te je ubzo potpisan i ugovor sa kompanijom Hering iz Širokog Brijega.

Međutim, iako je u septembru 2018. godine najavljeno da će radovi započeti kroz nekoliko dana, radovi na ovom projektu započeli su tek u januaru 2019. godine.

Radovi započeti na prvih 1240 metara Prve transverzale, kako je iz Ministarstva saobraćaja saopštili sredinom maja 2019. godine tekli su ubrzanom dinamikom, a tadašnji ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta prilikom obilaska gradilišta istakao je da bi radovi mogli biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci, odnosno već do kraja 2019. godine.

Istinomjer.ba

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK