Nikšić otkrio nepoznate detalje: SDA nije podržala kandidata za načelnika Srebrenice

12 Jun 2020

U emisiji “Dobar dan BiH” na televiziji Hayat predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić iznio je nepoznate, a dijelom šokantne detalje, o nekoliko izbornih ciklusa za načelnika Srebrenice. Na pitanje o novim izborima u Srebrenici Nikšić je rekao da mora napraviti jedan historijski uvod kada je pitanju Srebrenica.

Nikšić je dodao kako je SDP jedna od prvih partija koja je oformila OO nakon rata u Srebrenici. Međutim, ključni dio odnosio se na period dok je Nikšić bio premijer Federacije BiH. On je otkrio kako je tada SDP kroz Vladu stao punom infrastrukturom i svim resursima iza projekta “Glasat ću za Srebrenicu”, što je presudilo da Ćamil Duraković postane načelnik Srebrenice.

Najznimljiviji dio se odnosi na sastanak Durakovića sa čelnicima stranaka u Sarajevu pred izbore 2016. kada je Vladu preuzela SDA.

“Imali smo sastanak u u Holiday Innu koji je organizirao tadašnji načelnik i kandidat na izborima 2016-te, kojem su prisustvovali gospoda Izetbegović, Komšić, Radončić, Jerlagić i ja. Tada je gospodin Duraković rekao da će izgubiti izbore i da je prepušten sam sebi. Na moje direktno pitanje kako to i šta radi Vlada, on je rekao: “Ništa”. Na pitanje gdinu Izetbegoviću zašto Vlada ne pomaže, on je odgovorio kako oni pomažu na drugi način. Kako su pomagali vidjelo se tako što je zaista gospodin Duraković izgubio izbore”, otkrio je Nikšić.

Nikšićevu podršku potvrdio je i Duraković na N1 televiziji rekavši da je SDP 2012. godine na čelu sa Nerminom Nikšićem imao snage i političke zrelosti da podrži projekat “Glasat ću za Srebrenicu”, navodeći da je tada SDA popustila na svojim principima i prihvatila zajedničkog nezavisnog kandidata, odnosno njega.

Nikšić je rekao kao su se nakon tog poraza Durakovića sa novim načelnikom prvi nagodili ljudi iz SDA.

Nikšić je dodao kako su on i SDP kao vlada radili na održivom povratku.

“Otvarali smo radna mjesta i firme da pomognemo održiv opstanak. Zapošljavali smo Srebreničane u Srebrenici. Kako je to uradila SDA najbolje se vidi iz otvorenih pisama koje građani povratnici iz Zvornika i Janje šalju kada se žale na podjelu bolesne stoke.”

Nikšić je odgovorio i na pitanje o kandidatu SDA za načelnika Tabakoviću i optužbama prema SDP-u.

“Pozvali smo ih davno da ponude nestranačkog kandidata. Zašto nisu ponovo predložili? Evo neka predlože gospodina Durakovića. Neće. Hoće iz SDA. SDP im neće biti smetnja. SDP će imati svoju listu, ali neće imati kandidata za načelnika”, rekao je Nikšić.

“Za mene je neprihvatljivo da načelnik Srebrenice bude neko ko negira genocid. Tu nema dileme. Međutim, SDA svojim pristupom “mi ili niko drugi” ugrožava taj projekat. SDP neće imati kandidata i siguran sam za koga će glasati glasači SDP-a”, kazao je Nikšić.

VEZANI ČLANCI