Protiv profiterstva: SDP BiH ne dozvoljava Vladi Fadila Novalića nezakonito imenovanje Komisije za vrijednosne papire u korist profiterstva banaka

20 Aug 2021
Vrijeme čitanja: 2 min

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je 17. augusta uputio pismo Udruženju poslodavaca FBiH, Privrednoj komori FBiH i Udruženju banaka BiH vezano za imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH u kojem sumira stavove SDP BiH u prethodnih nekoliko mjeseci. Ranije, glavninu diskusija o datoj temi vodio je delegat SDP BiH Aner Žuljević.

Nikšić je naveo kako SDP BiH neće podržati imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH jer je ono nezakonito. Naime, u Komisiju su predloženi ljudi koji ne mogu obnašati datu funkciju. Nikšić navodi kako “jedan od predloženih članova Komisije je bivši predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Grada Mostara. Ista osoba je kao bivši direktor Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru bila predmetom više istražnih radnji, što je vidljivo iz brojnih izvještaja u javnosti. Federalna uprava policije je protiv navedenog lica Tužilaštvu BiH podnijela krivične prijave zbog sumnje da je omogućio bijeg iz zatvora osuđenom ratnom zločincu. U drugom slučaju prijava je podnesena zbog sumnje da je ova osoba učestvovala u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom opojnim drogama, jer je dotični, prema navodima iz optužnice za potrebe prijevoza opojnih droga ustupio službeno vozilo.

Drugi predloženi član Komisije je osoba koja je kao član SDA obnašala veći broj visokih političkih funkcija, uključujući funkciju ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Prozor, u koje je izabran kao kandidat na listi SDA.

Naglašavamo da je članom 6. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire u FBiH jasno definisano da članovi Komisije ne mogu “obavljati dužnost u političkoj stranci”, kao ni “učestvovati u političkim aktivnostima” (stav 6. i 7.).” te dodaje kako pritisci koje organizuju SDA i HDZ preko poslovnih zajednica neće uroditi plodom.

Nikšiću je odgovorilo Udruženja banaka navodeći kako je ugrožen strani kapital u BiH, da nepostojanje Komisije prijeti urušavanjem sistema i povećanju nezaposlenosti. Ipak, Udruženje nije spomenulo problematičnost stranačkih imenovanja i nezakonitosti, nego je navelo kako vjeruju “da su kroz te iste zakone uspostavljeni mehanizmi zaštite od zloupotrebe, sistemi kontrole procesa i imenovana stručna i odgovorna lica za provođenje različitih postupaka, pa tako i procesa izbora i imenovanja”, što u konačnici znači da Udruženju ne smeta stranačko zapošljavanje.

Delegat u Domu naroda Aner Žuljević reagovao je ekspresno na dopis navodeći da banke vode građane u dužničko ropstvo.

“Nastavlja se tajno otimanje od građana i privrede.

Banke su te koje su građane i privrednu zajednicu odvele u dužnicko ropstvo i bacile na koljena.

Godinu dana kriju koliko novca od građana i privrednika uzimaju po osnovu raznoraznih naknada.

U odgovoru koji su mi dostavili između ostalog navode kako je Agencija za bankarstvo po zahtjevu Federalnog ministarstva finansija prikupila i analizirala podatke o naknadama za najčešće korištene usluge koje banke naplaćuju fizičkim i pravnim licima prema stanju na dan 30. septembar 2019. godine, a taj dokument tretira se kao POVJERLJIV.

U pandemijskoj 2020. ostvarile 169,5 miliona KM dobiti i pričaju kako su ugroženi.

Ovakva ekonomija u kojoj je radnik rob za 406 KM i treba da se uruši kako bi se stvorili novi odnosi, jer su ovi robovlasnički i profiterski dugoročno štetni.

Naravno, teško će to razumjeti onaj koji od takvog radnika, sisajući mu krv kamatama i raznoraznim naknadama isplati sebi platu od 10 hiljada KM.

Dolazi vrijeme kada ce građani morati birati hrabe i nezavisne političare koji su ih spremni zaštiti od nezasitih banaka i njihove Agencije za bankarstvo koja je čisti servis interesa banaka”, navodi Žuljević

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK