Jasmin Kadić: Željko Komšić – velepatriota, uvijek kada treba poduprijeti SDA

09 Feb 2019
Vrijeme čitanja: 2 min

Nevidljiv i nezainteresovan tri mjeseca pregovara i razgovora o mogućim koalicijama. Kada je vidio da bi stvari mogle izmaći kontroli usljed nedovoljno efektnog pozadinskog djelovanja , eto ga u svim novinama, cd-ovima, portalima… Pun patriotskog nagona i upućenih otrovnih strelica (ovaj put bez mitraljeza) prema svima koji iskazuju i najmanju sumnju koalicije sa SDA. Osim njegovih starih otrcanih floskula da mu je država ispred svega i da ju niko nije spreman braniti kao on, sve do političkog samouništenje, uveo je i dva nova pojma, “falatari”, kako bi politički ponizio NS, i “kantonizatori socijaldemokratije” kako bi politički vrijeđao dio SDP-a.

Čuj molim te, kako se on brine za tuzlanski SDP i načelnike SDP-a sa TK-a. Isti on koji na svoj priprost način, uz prethodne prijetenje, kako bi nas “s noge na nogu”, poruči i, citiram: “Samo ću vam poručiti, ako je vama, Jasminu Kadiću, Lejli (Didik-Sarajlić, op. a.) ili bilo kome drugom, lakše podnijeti kriminalca Enku Bijedića (Enver Bijedić, op. a.) i kriminalizirani SDP (čast pojedincima) nego profesora Begića (Zlatan, op. a.), onda neka vam dragi Bog pomogne, ako vjerujete u njega! A ako ne, nema vam pomoći svakako”.

Isti on koji na prošlim lokalnim izborima preko mojih leđa, a sve meni iza leđa, izbaci protukandidata tuzlanskom SDP-ovom gradonačelniku, a kada se epizoda završila, za tog časnog i poštenog čovjeka Alena Gadžu reče da ni on ne bi glasao, te ga ostavi na ledini i mrtav-hladan posla na biro.

U večerašnjem CD-u ponovo se osvrnuo i na nas koji smo morali napustiti DF, ponavljajući otrcanu frazu kako smo bili kolebljivi, a kako su eto s njim ostali oni koji su za ovu državu spremni i poginuti.

Željku Komšiću, koji se za 20 godina bavljenja visokom politikom nije zamjerio niti sa jednim kriminalcem u zemlji koju razara politička mafija i korumpirani političari, pa tek onda nacionalisti i druga banda, niti je ponudio ijedno formalno zakansko rješenje ili mjeru, želim poručiti, da sam se deset godina mlađi od njega u Gradačcu, također stavio u odbranu države BiH, vjerujući da je zaslužujemo i da će je voditi pošteni, časni i pametni ljudi. Da sam s neopisivom tugom gledao kako ginu moji najbolji školski 19-godišnji vršnjaci i drugovi, da sam preko brda gledao svoju okupiranu i opljačkanu kuću, dam sam tek svakih mjesec dana mogao posjetiti svoju porodicu u maloj izbjegličkoj sobi, da sam bezbroj puta gledao kako od granatiranja gori moj Gradačac, da sam gledao svog oca, radnika, tesara, kako uplakan napušta opljačkanu firmu par godina do penzije, da sam ostao bez ugovora na neodređeno vrijeme u ustanovi kojom je upravljao SDP jer sam bio predsjednik OO DF.

Ali, za razliku od Vas, nikada u političke svrhe nisam koristio svoj ratni put i po tom osnovu dovodio druge u pitanje, nikada u političke svrhe nisam koristio demobilsane borce nudeći im nadu i obećanja bez rješenja, nikada nisam manipulisao radnicima gurajući ih u proteste čiji se ishod nije znao. I nikada se nisam svetio SDP-u, bez obzira na lične nedaće koje sam s istim imao.

Ne sumnjam da bi Vi uvijek branili našu državu, ali je sramno i neljudski da ste radi strogo svojih političkih interesa, spremni u svakoj (ne)iznuđenoj prilici dovoditi u pitanje moju ljubav, spremnost i sposobnost da se naša država gradi, pa ako bude trebalo i brani.

Na načinima politike kako je Vi provodite, vjerujem da ćete još dugo politički preživljavati, tehnički to poštujem, suštinski se zgražavam i to je pravi razlog zašto sam napustio DF. Jedan sam od osnivača DF, pravio sam ga sa stotine drugih, a Vi ste nam ga oteli i uzeli za samo za sebe.

Znam da volite idolopoklonike, ali ja nisam taj. Žao mi je, u tom smislu ste zakasnili što se mene tiče, a Vama ništa ne znači jer ih imate na hiljade drugih. Uzgred, moj zadnji idol bio je Piksi, volio sam nogomet i bio sam adoloscent. Znam da mislite da ne razumijem politiku meni slični, ali ja je takvu kako Vi provodite i ne želim razumjeti. I o tome smo pričali, a Vi ste me uvjeravali da stvari treba mijenjati u pravcu mog razmišljanja. Niste me slagali, Vi ste me izdali.

Na kraju, želio bih da promijenim političko mišljenje o Vama i tu tom kontekstu želim završiti sa sljedećim.

Poštujem Vas izbor, Vašu funkciju člana predsjedništva i molim Vas da počnete raditi u interesu ljudi ove zemlje, bez prepadanja, prijatnji i omalovažavanja onih koji drugačije misle. Malo manje velikih političkih priča, a više životnih tema.

Ako ne daj Bože bude trebalo, branićemo zajedno našu državu od jedni, drugih, a Bogami i od ovih “naših”.

Jasmin Kadić

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK