Socijalizam ponovo brani svijet: Mala Kuba predvodi solidarnu akciju suzbijanja Korone

22 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Kapitalistički sistemi su uništili zdravstvo privatizacijama, ukidanjem javnih bolnica, smanjivanjem budžetskih stavki za zdravstvo i cijelim setom neoliberalnih mjera koje su u konačnici imale namjeru da potpuno privatizuju zdravstvo i svijet se približi sistemu kakav njeguje Amerika – sve se plaća, pa i zdravlje!

Korona virus je u samo mjesec dana do kraja razotkrila poroznost ne samo razrušenog zdravstva, jer virus efektno uništava i zdrave države, nego i cijelog kapitalističkog sistema koji se nikako ne snalazi u situaciji kada mora biti ono što nikad nije bio – solidaran sistem u kojem sve grane potpomažu jedna drugu. Umjesto toga, virus je dočekan kao prilika da se zaradi, pa su diljem planete skakale cijene maski, opreme, a farmaceuti su međusobno se takmičili ko će bolje iskoristiti tržište. Stvari su išle dotle da su pojedine tvrtke za proizvodnju medicinske opreme zaprijetile tužbama entuzijastima koji su kredirali maske na 3D printeru. Odmetnuti “komunisti” koji su radili solidarno nisu odgovarali profitu. Sumirano, tržišta ratuju da zarade, država odgovara fašističkim mjerama zabrane, kao jedinim efektnim u takvom sistemu. Za upućenije, već viđen scenarij prije  stotinu godina. Kapitalizam u stanju haosa uvijek završi u fašizmu.

Moguće je drugačije?

Mala Kuba, zemlja opterećena embargom i brojnim nedaćama, samo zato jer nije kapitalistička i smeta Americi, ovih dana pokazuje da je jedini odgovor na krizu internacionalna solidarnost. Dijelovi svijeta u boljim uslovima ili sa manjim problemima sa virusom trebaju pomoći ostalim.

Kuba je tako poslala 52 doktora i medicinska radnika u Lombardiju, najpogođeniju regiju u Italiji, zajedno sa svojim lijekom Interferon alfa-2B, antivirotikom koji se pokazao dobrim u tretiranju pacijenata. Lijek su donirali besplatno i za Španiju, Kinu, te Panamu.

Nešto ranije, Kuba je prihvatila i odbačeni kruzer koji niko nije htio prihvatiti zbog zaraženih. Na kruzeru nije bilo Kubanaca, nego najvećim dijelom Britanci.

Ovo nije prvi put da kuba vodi solidarnu akciju. Još od Kubanske revolucije njihovi doktori su išli na prvu liniju borbe protiv Kolere na Haitiju ili protiv Ebole u Zapadnoj Africi.

Osim Italije, Kuba je poslala medicinske timove u Venecuelu, Nikaragvu, Jamajku, Surinam i Granadu. Također, Brazil pod vodstvom fašiste Bolsonara je nedavno izbacio kubanske doktore nazvavši ih teroristima. Ipak, zbog Korone tražili su povratak stotina doktora da bi spasili od kolapsa zdravstvenog sistema.

Kuba ima prednost što država upravlja svim sistemima, tako se ne može desiti da ne postoji solidarnost farmaceuta sa doktorima ili radnicima. Nije potrebno donositi vanredne mjere zabrane podizanja cijena.

Sve druge zemlje sa kapitalističkim uređenjem su ili morale donijeti ove zabrane, ili stvoriti poprilično nefunkcionalna kooordinaciona tijela, ili gledati kako poskupljuju maske i dragocjeno vrijeme trošiti na zauzdavanje kapitalizma.

Na kraju, taj pežorativni izraz o trećem svijetu, pokazuje da baš takav svijet stoji na braniku borbe dok u kapitalizmu zapadnog svijeta igra svakako za sebe i  gubi.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK