Kreće prošlogodišnji rat, podržite svoje izrabljivače

15 Feb 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Rata nije bilo još od predizborna kampanje, kada se moralo glasati za svoje izrabljivače da odbrane narod od izrabljivača sa druge strane. Istina, nisu samo izrabljivači na tri strane, nego su i teški nacionalisti sa različitim strategijama i pristupima. Postoje i zajedničke strategije, poput Dodikove o referendumu kojeg je najavio nekih 30 puta od 2006. godine. Isti broj puta mu je odgovorila SDA. Obje stranke su u državnoj vlasti, potpisali su koaliciju samo i isključivo sa foteljama na papiru sporazuma. Blokada koja je bila proteklih godinu i pol dana sada je nova blokada, pišu mediji. Vrijeme je za rat, jer onaj iz pred popis stanovništva 2013. godine, pa i onaj iz 2014. godine nije dobro prošao, kao ni onaj iz 2016. godine, dok je posljednji iz 2018. godine odlično prošao i donio svu vlast nacionalistima.

U posljednje vrijeme niko ne stoji dobro na političkom polju. SDA napada borce Armije BiH i to im nanosi štetu. Ne uspijevaju ubijediti narod da kontrolišu Dodika. Vlast u Sarajevu su dobili presporo i prekasno da sakriju sve afere i sva dugovanja. Dodik im je prijeko potreban. ANP možda i nije baš to. Na stranici NATO-a piše da je Program reformi saradnja. ANP možda i jeste, govori opozicija u RS-u. Dodiku ne odgovara ta ofanziva, pa mu je Bakir nasušno potreban. Blokada koja već traje proglašena je novom blokadom, iako su predstavnici RS-a bili na svim komisijama i glasali protiv. Krajnje zanimljivo, jer i prethodnih deset godina glasaju obično protiv.

Nermin Nikšić je u četvrtak izjavio da su dan ranije Željko Komšić i novinar Žurnala, pretpostavimo koji novinar, sjedili zajedno. Rezultat: Žurnal zaključio da trolejbus košta 11 000 KM, da bi danas napisali da nisu to nigdje napisali. Ipak, glavna poslastica jeste reagovanje Avde Avdića koji je danas objasnio blokadu institucija BiH, odnosno, blokadu države. Mora biti da je Avdić to objašnjavao samom sebi, jer je pred izbore aktivno uvjeravao kroz seriju tekstova da se blokada može zaustaviti neulaskom Čovića u Predsjedništvo BiH. Prevedeno, glasajte za Komšića da spasi od blokade. Komšić nije spasio, nije ni mogao, ali mogu pokušati objasniti da barem nije blokirano Predsjedništvo, jer suglasno su dogovorili povećanje plata onim savjetnicima što napadaju novinare i profesore po kafanama. DF se posvađao sa Irfanom Čengićem o izbornom sistemu u USA i doprinio državi BiH, kao i svaki put dosad.

Rat je već bio nekoliko puta u zadnje vrijeme, jednom su dolazili Kozaci u Banja Luku, jednom “Srbska čast”, bilo je i nekoliko referenduma, a oglasio se i Haris Silajdžić koji je obarajući Aprilski paket dao preduslov današnjim dešavanjima i najavio rat iz Turske.

Elem, idealno doba da se opet podrže nacionalisti i izrabljivači, da se malo zaborave kriminal, imenovanja, politički promašaji i sve ostalo osim imena i vjere. Samo, ovaj put je najozbiljnije od rata, najveća poslijeratna kriza i nije vrijeme za ovakve tekstove, jer sada ili nikada se mora stati na stranu svojih, a gladne stomake ćemo puniti poslije, čim nacionalni lideri prepoznaju da je situacija povoljna za njih. Kao i uvijek, dok traje novi rat, treba načuliti uši da li je ušao novi šleper droge, da li su povećani porezi, da li je neko stranački imenovan i kada će biti imenovan. Tik-tak!

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK