Dezavuisanje javnosti o tome kako polovan trolejbus košta 11.000 KM

30 Jan 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

Vlada Kantona Sarajevo je pala. Jedina svijetla tačka političke scene u Bosni i Hercegovini, srušena je zahvaljujući  zastupnicima iz Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost.

Za ovih, nešto malo više od godinu dana, Vlada Kantona Sarajevo je preživljavala napade mnogih. Od raznih kantonalnih sindikata, vođenih i DF kadrovima, koji su se naprasno sjetili da protestuju za svoja prava od decembra 2019. godine, od SDA i njihovih nacionalističkih opozicionih skupštinskih zastupnika, pa sve do raznih medija, pretplaćenih na odobravanje današnjih vlastodržaca, koji ciljano sprovode ili ne sprovode “istraživanja”.

Upravo jedan takav medij, portal Žurnal, koji je, da se razumijemo, u proteklom periodu uspio sa nekoliko tekstova skrenuti pažnju na afere i lopovluke onih na vlasti, ali i onih u opoziciji, nedavno je objavio tekst o, navodnoj, krađi prilikom nabavke 14 polovnih trolejbusa iz Švicarske za sarajevski GRAS.

Iako sa tom nabavkom nikakve veze nema Vlada Kantona Sarajevo, odnosno, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, u tekstu je naveden frapantan, ali i neprovjeren, podatak da jedan polovan trolejbus košta samo 11.000 KM, te da je cifra od 1,4 miliona za 14 trolejbusa prenapuhana, odnosno, da se tu radi o nelegalnom trošenju finansijskih sredstava GRAS-a.

Vratimo se malo u prošlost, jer je očigledno to novinarima Žurnala bilo mrsko. GRAS je 2010 godine nabavio 17 polovnih trolejbusa i platio ih 1,1 milion KM. To je ugrubo oko 65.000 KM po trolejbusu. Radi se o modelima NAW HESS BGT 25, koji su 1987. i 1988. godište, što znači da su bili stari više od 20 godina. Trolejbusi su nabavljeni kreditnim sredstvima Razvojne banke FBiH. Tada je Kantonom Sarajevo neprikosnoveno vladala SDA.

Kasnije, 2014. godine, raspisan je poziv za kupovinu još 15 modela istog godišta, a s obzirom na razmak od pet godina u kupovini trolejbusi su plaćeni nešto manje, odnosno oko 700.000 KM, što je oko 40.000 KM po vozilu. Znači, radi se o istim modelima kao iz 2010. godine, koji su kupljeni u St. Gallenu – Švicarska i koji su tada bili stari 26 godina. I tad je Kantonom Sarajevo neprikosnoveno vladala SDA.

Vlada Kantona Sarajevo, koja je danas pala, ušla je u kupovinu 14 polovnih trolejbusa iz Švicarske, tačnije iz Berna, početkom 2019. godine na početku svog mandata. Radi se o isto Mercedes-HESS modelima novije generacije, koji su 1998. godište. Plaćeni su 1,4 milion KM i isporučeni su u dvije ture. Radi se o jako očuvanim modelima, koji su, iako 20 godina stari, pojava na ulicama Sarajeva.

Kada podijelite ovu cifru, dobit ćete rezultat da jedan polovan model vrijedi oko 100.000 KM, što je potpuno realna cijena, pogotovo kada se poredi sa cijenama onih koji su nabavljeni za vrijeme SDA vladavine. Treba naglasiti da nije moguće porediti posljednju nabavku HESS modela i onu prije pet ili deset godina, jer se radi o mnogo modernijim trolejbusima, niskopodne varijante, većeg i boljeg komfora za putnike, kao i veće autonomije vožnje na bateriju.

Svojevrsna neistina portala Žurnal.info, u čije razloge ne želimo ulaziti, jeste svjesno plasirana, kako bi se pokazalo da je ova Vlada Kantona Sarajevo loša i da se ničim ne razlikuje od prošle.

Pritom, za svoje pisanje ne daju nikakav pisani dokaz, a nekoliko puta se u tekstu spominje navodna carinska deklaracija sa plaćenim PDV-om u iznosu od 1.110 KM, što je novinare Žurnala navelo na to da jedan trolejbus automatski košta oko 11.000 KM, što je ravno čudu. Pritom treba napomenuti da carinska deklaracija nije nikako prikazana u tekstu.

Ukoliko pokušate pronaći bilo kakav polovan trolejbus ili hibridno vozilo tih godišta, to nećete moći, jer je najniža cijena na oglasima oko 20.000 eura na tržištu EU. Cijena od 11.000 KM je cijena za koju možete pronaći polovan autobus tih godišta, ali autobus koji odavno ne zadovoljava ekološke norme koje važe u Bosni i Hercegovini, te takav ne bi ni mogao biti uvezen.

Isto tako, ne smijemo zaboraviti da je sada već bivša Vlada Kantona Sarajevo uspjela dogovoriti kupovinu 25 novih trolejbusa, preko kreditnih sredstava EBRD-a. SDA, za skoro 25 godina svoje vladavine u Kantonu Sarajevo, nikada nije kupila nijedno novo vozilo za potrebe GRAS-a.

Njima je bitnije bilo uhljebljivanje svojih kadrova u GRAS, koji je danas rekorder po broju zaposlenih, ali i neslavni rekorder po pitanju duga prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Sve što su SDA i njihove vlade uspjele jeste da izmole tursku ili japansku sadaku, koje su jedne od država koje su GRAS-u donirale vozila.  Doduše, turska donacija tramvaja i autobusa je više donacija za muzej, jer se radilo o vozilima prosječne starosti 30 godina i tramvajima koji su u Turskoj započeli karijeru 60-ih godina prošlog stoljeća.

Zašto je Avdo Avdić, nekadašnji vjerni pratilac Živka Budimira, a danas veliki prijatelj Željka Komšića i Aljoše Čampare, dopustio dezavuisanje javnosti o tome kako polovan trolejbus košta 11.000 KM, to je na njemu i na Žurnalu da objasne građanima.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK