Uvjerljiva pobjeda Sandersa u Nevadi

23 Feb 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Senator Bernie Sanders odnio je u subotu uvjerljivu pobjedu na predizborima u Nevadi čime je učvrstio status favorita za predsjedničkog kandidata demokrata koji će se u studenome sučeliti sa sadašnjim šefom Bijele kuće Donaldom Trumpom.

Prema službenim podacima, senator iz redova progresivaca uvjerljivo vodi s 46 posto osvojenih glasova, bivši potpredsjednik Joe Biden je na drugom mjestu s 19 posto osvojenih glasova, bivši gradonačelnik iz Indiane Pete Buttgieg, koji je odnio tijesnu pobjedu u Iowi, drži treće mjesto s 15 posto osvojenih glasova, a posljednje su Elizabeth Warren i Amy Klobuchar s 10 i četiri posto potpore glasača.

Sanders nije oklijevao proglasiti pobjedu, poručivši da će njegova “multigeneracijska i multirasna koalicija” koja je osvojila Nevadu “pomesti cijelu zemlju”.

Čini se da su njegove politike poput univerzalne zdravstvene zaštite, većih poreza za bogate i korporacije te podizanja zakonske minimalne plaće naišle na odobravanje milijuna Amerikanaca.

Neposredno prije glasanja, ankete su pokazale da svaki šesti glasač u Nevadi podržava prijedlog Medicare for All, program zdravstvene zaštite pod okriljem vlade.

“Američkom narodu je puna kapa vlade koja se temelji na pohlepi, korupciji i lažima. Narod želi vladu utemeljenu na načelima pravde”, kazao je Sanders.

Nakon što mu je pokradena pobjeda u Iowi, Sanders je pobijedio u New Hampshireu i Nevadi.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK