Glasnogovornica NATO-a: Saradnja nije članstvo, Program reformi je nastavak saradnje

23 Nov 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Iako je NATO priča broj jedan u državi i od interesa cijele javnosti, famozni dokument pod nazivom “Program reformi BiH” obavijen je velom tajne, zbog čega mnogi smatraju da se u njemu ne nalazi ono što politički akteri navode. S obzirom da sva tri člana Predsjedništva daju izjave iz kojih se ne može doznati stvarni sadržaj dokumenta, grubo izigravajući javnost, ostaje nejasno u kojoj mjeri je ovaj dokument zapravo traženi ANP. Ukoliko nije, Komšić i Džaferović su popustili u pregovorima, a ukoliko jeste ANP, tada je Dodik pogazio svoja obećanja.

Ipak, prema riječima glasnogovornice NATO-a čini se da dokument predstavlja saradnju, što je bliže izjavama glasnogovornika SNSD-a Radovana Kovačevića, koji je naveo kako saradnja i svi buduće koraci mogu  postojati samo uz saglasnost srpske strane, odnosno, dogovora sa SNSD-om u konkretnom slučaju.

Oana Lungescu, glasnogovornica NATO-a u izjavi za Al Jazeeru navodi da NATO se raduje saradnji s Bosnom i Hercegovinom na bazi programa reformi koji dogovori vlada.

Ona dodaje da NATO još nije dobio dokument pod nazivom “Program reformi Bosne i Hercegovine”, iako je dogovoren prije pet dana. Razlog leži u činjenici da se čeka imenovanje Zorana Tegeltije u VM.

ANP je stepenicu iznad saradnje

Akcioni plan za članstvo, javnosti poznat kao (MAP) predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, za države koje žele članstvo u NATO-u.

Prema MAP-u, država koja teži postati članica Alijanse priprema svoj Godišnji nacionalni program (ANP), koji predstavlja NATO-u.

Dodik je više puta naglasio da će pristati na dogovor koji ne prejudicira članstvo u NATO savezu. Identičnom izjavom se oglasio i nakon usvajanja Programa reformi, navodeći da on ne znači i članstvo u ovoj Alijansi.

Izjava glasnogovornice NATO-a Lungescu na tom je tragu, navodeći kako “saradnja s NATO-om ne znači i bilo kakav vid potencijalnog budućeg članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u te da Alijansa u potpunosti poštuje državni suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine”, saznaje Al Jazeera.

S druge strane Željko Komšić tvrdi kako ovaj program jeste ANP, ali bez prateće argumentacije i pojašnjenja o sadržaju dokumenta. Također, u izjavama se nije moglo vidjeti da je ovo nastavak ranije postignutih dogovora iz ere Nebojše Radmanovića, pretočenih u zakone države BiH, što je bio najčešći argument zagovarača NATO puta u protekloj godini.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK