(Ne)briga o studentima u hotelu Tuzla

11 Apr 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

S obzirom da je prisutan javni linč na studente koji su došli iz Njemačke i smješteni su u hotel Tuzla odlučili smo se da čujemo i drugu stranu priče, te intervjuišemo jednu od osoba koja se nalazi u tom hotelu, a zbog potencijalne izloženosti smo odlučili da sakrijemo identitet te osobe.

Kada i na koji način ste došli u Bosnu i Hercegovinu i zašto ste se odlučili da dođete u jeku pandemije?

U Bosnu i Hercegovinu  je 69 studenata došlo 3. aprila sa 2 autobusa i to 63 iz Federacije BiH, koji su smješteni u hotel Tuzla i 6 iz Republike Srpske, a koji su smješteni u hotel u Tesliću. Riječ je o studentima koji su otišli na rad u Njemačku na 3 mjeseca da bi omogućili ili olakšali nastavak svog školovanja i koji nisu imali osnovu da produže svoj boravak u Njemačkoj, pa stoga smo bili primorani da se vratimo u Bosnu i Hercegovinu, a svakako i dobar dio vremena zbog pandemije nismo bili u mogućnosti da radimo.

Da li ste testirani nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu?

Niti smo testirani neposredno nakon povratka u državu, niti smo testirani do dana današnjeg. Testirana je samo jedna kolegica koja je bila bolesna, ali njen test je pokazao da je ona negativna. Imamo informacije da su naše kolege iz Republike Srpske odmah testirane i poslije toga im je dozvoljeno da izlaze u baštu hotela uz naravno poštivanje propisanih mjera razmaka.

Kakvi su uslovi u hotelu?

Smješteni smo u nefunkcionalni dio hotela gdje je prisutna ogromna količina vlage, grijanje smo dobili tek treći dan, a internet tek prekučer i to u ograničenoj količini od 700MB dnevno, što realno nije dovoljno ni za online predavanja, a kamoli za korištenje i u neke druge svrhe. Jel ima potrebe da kažem da televizora uopće nema? Slika doručka koju sam vam dostavio dovoljno govori o hrani…

Večera je ipak nešto pristojnija, jer se za nju brine jedna humanitarna organizacija.

Možete li nam pojasniti situaciju koja se desila preksinoć? Da li se u hotelu organiziraju zabave? Kako ste uspjeli napustiti svoje sobe? Da li se u hotelu konzumira alkohol? Da li ste razvaljivali vrata?

Koliko imam informacije niko nije konzumirao alkohol i niko nije razvaljivao vrata. Riječ je o tome da su, s obzirom da smo u nefunkcionalnom dijelu hotela, brave na mnogim vratima od ranije oštećene, radnici neka vrata uopće nisu zaključali, pa su tako neki studenti imali pristup hodniku i otključali i drugim vrata. S obzirom da smo zatočeni u 4 zida bez ikakvih normalnih uslova za život neki su povremeno u večernjim satima odlazili do osoba sa kojim su provodili vrijeme u Njemačkoj, ali bez ikakvih većih okupljanja i uz poštivanje propisanih mjera, a i to na par minuta jer da je ovakvo stanje psihološki neizdrživo. Dakle, samo sa osobama sa kojim su i ranije bili, pa i u slučaju da su već zaraženi prenos na druge osobe bi se i ranije izvršio.

Poruka vlastima i nadležnim?

Apelujem na vlasti da insistiraju da se što prije izvrši testiranje svih studenata, te da nas nakon toga premjeste ili na neko funkcionalno mjesto ili u kućnu samoizolaciju. S obzirom da imamo informacije da ćemo ovdje ostati 28 dana htio bih pitati nadležne: Zašto da ostajemo toliki period ukoliko se utvrdi da smo svi negativni, a virus u stanju mirovanja prema svim relevantnim pokazateljima se zadržava do 14 dana? Osim toga zamolio bih vlasti da osude javni linč, jer nismo nikakvi kriminalci koji uništavaju imovinu, niti smo bilo kakvi „babini sinovi“ kakvim nas nazivaju, nego smo otišli „trbuhom za kruhom“ u Njemačku da možemo omogućiti nastavak svog školovanja da bi pokušali da postanemo akademski građani, koji će pokušati ovu zemlju da učine boljom.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK