Fašizam na djelu: Ljevičarskoj HDP u Turskoj onemogućeno da upravlja u većini opština uprkos pobjedi na izborima

12 Apr 2019

Nakon odluke Vrhovnog izbornog savjeta donijete u srijedu, Narodna demokratska partija (HDP) će moći da upravlja u svega 12 od 63 opština u kojima je pobijedila na izborima. U preostalim opštinama će vlast vršiti drugoplasirana partija. Time Erdoganov AKP dolazi na čelo nekoliko opština u kurdskim regijama.

Kako javlja Dokuz8News, Vrhovni izborni savjet Turske je donio odluku bez presedana, da ne potvrdi pobjedu na izborima onim političkim predstavnicima kojima je bila oduzeta javna funkcija tokom trajanja vanrednog stanja. Prema rezultatima izbora održanih 31. marta, HDP je pobijedio u 63 opštine, a vlast će moći da vrši u svega 12.

Tako, vladajuća partija AKP bez izborne pobjede dobija vlast u opštinama Diyarbakır Bağlar, Van Tuşba, Van Edremit i Van Çaldıran.

HDP kao ljevičarska i prokurdska partija koja je doživjela nagli rast pred izbore 2014. godine, je na udaru vlasti. Stotine članova HDP-a i oko 40 njegovih gradonačelnika trenutno su u pritvoru, pod optužbom da održavaju veze s militantnom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

Podsjećamo da je Erdogan proglasio vanredno stanje nakon pokušaja puča u junu 2016. godine, i otada je više od sto hiljada ljudi bilo predmet političkog progona.

Mašina

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK