Ustaše napale antifašiste u Mostaru

15 Feb 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Manja grupa ustaša danas je u Mostaru bakljama, kamenicama i bocama gađala veliku grupu antifašista koji su se okupili na Partizanskom groblju.

Prilikom izlaska sa Partizanskog groblja blizu 2.000 članova antifašističkih udruženja iz BiH i regije došlo je do nemilih scena kada su sa suprotne strane ulice poletjele staklene boce, kamenice i baklje, od strane fašističke falange.

Ustaše su prije napada skandirali fašističke parole, a oštećeno je nekoliko autobusa kojim su stigli članovi antifašističkih udruženja.

Antifašiste su i danas na ulazu u Partizansko groblje dočekali grafiti sa fašističkim i ustaškim simbolima.

Inače danas se oko 2.000 članova antifašističkih udruženja iz BiH i regije okupilo se u Mostaru na centralnoj svečanosti manifestacije Dani antifašizma u Mostaru.

Iako je bilo planirano da povorka antifašista propješači dionicu od Musale do Partizanskog groblja, režimska policija je zabranila šetnju i odlučila da se sudionici na mjesto održavanja središnjeg programa prebace autobusima.

Sekretar pokreta Jugoslovenski centar Tito Beograd Boris Petković kazao je kako je danas na ovim prostorima više fašizma nego što ga je bilo u vrijeme Drugog svjetskog rata.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK