Povratak ljevice: Pobjeda socijalista u Španiji

28 Apr 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Nakon 98% prebrojanih glasova u Španiji, na trećim izborima u posljednje četiri godine, ubjedljivo vodi Španska socijalistička radnička partija (PSOE). Trenutni rezultati daju 123 zastupnika za ovu partiju u parlamentu, dok je najbliži pratilac desničarska nacionalistička stranka Partido Popular (PP) sa 66 zastupnika.

U odnosu na prethodne izbore to znači rast za PSOE sa tadašnjh 85 zastupnika, dok je PP osvojila čak 137 zastupničkih mjesta 2016. godine.

Međutim, većinu u španskom parlamentu čini brojka od 176 zastupnika, pa je PSOE nastupila zajedno sa radikalno lijevim Podemosom i ostalim strankama lijevog centra, dok je PP okupila desnicu na svoju stranu. Ljevica vodi sa 172 zastupnika i po svemu sudeći desnica neće biti u mogućnosti da dođe u položaj za formiranje vlasti, bez obzira na sve kombinacije, jer imaju tek 147 zastupnika uključujući desno liberalnu stranku Ciudadanos. Također, PSOE će morati pronaći nekoliko zastupnika manjih regionalnih stranaka da bi imala stabilnu većinu u parlamentu. Najteži pregovori će se voditi sa katalonskim strankama.

Ovo je veliki povratak PSOE i njihovog lidera Pedra Sancheza, dok su desničari doživjeli krah. Izbori su proglašeni odlučujućim po budućnost Španije. Zbog pada na nešto malo manje od 17%, ovo je najgori izborni rezultat u historiji za PP. Veliki interes pobudila je i pojava Vox stranke, ekstremne desničarske stranke koja je imala uspon na lokalnim izborima. Ipak, njihov rast nije pratio očekivanja i politički utjecaj ostaje marginalan, sa rezultatom od 10%.

Prve analize govore da je Sanchez bolje vodio debate, ukazivao na zapošljavanje koje je omogućila njegova Vlada i potencirao liberalniji odnos prema svim regijama u Španiji, te zalagao se za bolji položaj žena u društvu. PP je većinu kampanje bazirala na napadima prema PSOE, bez kvalitetne alternativne vizije.

Također, važno je istaknuti u kontekstu EU odnosa, da su španski ljevičari bitan faktor u zaustavljanju fragmentacije evropske ljevice, jer pored švedske i finske ljevice, odnosno, njihovih socijaldemokratskih partija koje su već pobijedile, dobre izgleda imaju i portugalska kao i danska socijaldemokratska partija za pobjedu.

Ovaj rasplet može biti od velikog značaja zbog zaustavljanja rasta desnih populističkih stranaka u EU, ali i za region Balkana, odnosno, Bosne i Hercegovine.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK