Kina podržala Palestinu: Najavljeno uspostavljenje strateškog partnerstva, podržane granice iz 1967. godine

15 Jun 2023
Vrijeme čitanja: 2 min

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je u srijedu u Pekingu sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom.

Dvojica lidera najavila su uspostavljanje strateškog partnerstva između Kine i Palestine.

Xi je rekao da su Kina i Palestina dobri prijatelji i dobri partneri koji vjeruju i podržavaju jedni druge. Rekao je da je Kina jedna od prvih zemalja koja je priznala Palestinsku oslobodilačku organizaciju i državu Palestinu.

Kina je cijelo vrijeme čvrsto podržavala pravedni cilj palestinskog naroda za obnavljanje njihovih legitimnih nacionalnih prava i radila na sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanja u što skorije vrijeme, rekao je Xi.

Kina podržava Palestinu da postane punopravna članica Ujedinjenih naroda, nastavit će se zalagati za Palestinu i zagovarati pravdu u multilateralnim prilikama, te će pružiti pomoć koliko god može da pomogne u ublažavanju humanitarnih poteškoća i obnovi Palestine, rekao je Xi.

Pozvao je obje strane da uspostavu strateškog partnerstva shvate kao priliku za nastavak uzajamne podrške u pitanjima od suštinskog značaja, unapređenje saradnje u različitim oblastima, produbljivanje partnerstva u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta, ubrzanje pregovora o kinesko-palestinskom sporazuma o slobodnoj trgovini, razmjeni iskustava o nacionalnom upravljanju i unapređenju tradicionalnog prijateljstva.

Xi je iznio prijedlog u tri tačke za rješenje palestinskog pitanja. Xi je naglasio da je palestinsko pitanje ostalo neriješeno više od pola stoljeća, uzrokujući velike patnje palestinskom narodu; pravda Palestini mora biti zadovoljena što je prije moguće.

Prvo, temeljno rješenje leži u uspostavljanju nezavisne države Palestine koja uživa puni suverenitet na osnovu granica iz 1967. i sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, rekao je.

Drugo, ekonomske potrebe Palestine i potrebe za životom treba da budu zadovoljene, a međunarodna zajednica treba da pojača razvojnu pomoć i humanitarnu pomoć Palestini, rekao je on.

Treće, važno je držati se u pravom smjeru mirovnih pregovora. Istorijski status quo svetih mjesta u Jerusalimu treba poštovati i izbjegavati pretjerane i provokativne riječi i postupke. Trebalo bi sazvati opsežnu, autoritativniju i uticajniju međunarodnu mirovnu konferenciju kako bi se stvorili uslovi za nastavak mirovnih pregovora i doprinijeli opipljivim naporima da se pomogne Palestini i Izraelu da žive u miru, rekao je on.

“Kina je spremna igrati pozitivnu ulogu kako bi pomogla Palestini u postizanju unutrašnjeg pomirenja i promoviranju mirovnih pregovora”, rekao je Xi.

Xi je rekao da je Kina spremna da ojača solidarnost i saradnju sa Palestinom i drugim zemljama u razvoju, poboljša koordinaciju u međunarodnim i regionalnim poslovima, unaprijedi saradnju Kine sa arapskim državama i zaštiti zajedničke interese zemalja u razvoju i međunarodnu pravednost i pravdu.

U ime palestinskog naroda, Abbas je zahvalio Kini na njenoj dugoročnoj snažnoj podršci i nesebičnoj pomoći pravednom cilju palestinskog naroda da obnove svoja legitimna nacionalna prava, nazivajući Kinu pouzdanim prijateljem i partnerom.

Abbas je rekao da Palestina podržava stav Kine o pitanjima koja se tiču ​​njenih ključnih interesa i da slijedi princip jedne Kine, dodajući da će Palestina raditi s Kinom na promociji inicijative Pojas i put, jačanju bilateralne saradnje i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.

Palestina podržava Inicijativu za globalnu sigurnost, Inicijativu za globalni razvoj i Inicijativu za globalnu civilizaciju koje je predložio predsjednik Xi, i pohvalno govori o pregovorima između Saudijske Arabije i Irana uz posredovanje Kine, rekao je Abbas.

On je zahvalio Kini što je pokrenula niz inicijativa za brzo i pravedno rješavanje palestinskog pitanja. Palestinska strana vjeruje u mudrost i pravednu poziciju Kine i očekuje da Kina igra veću ulogu u promoviranju unutarpalestinskog pomirenja i ostvarivanju mira na Bliskom istoku.

Nakon razgovora, dvojica predsjednika prisustvovali su potpisivanju dokumenata o bilateralnoj ekonomskoj i tehnološkoj saradnji.

Prije razgovora, Xi je održao ceremoniju dobrodošlice Abasu u sjevernoj dvorani Velike dvorane naroda.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK