Ništa od ujedinjenja krnje ljevice

09 Dec 2019
FOTO: Arhiva
Vrijeme čitanja: 1 min

Pompezno najavljivanje ujedinjenja ljevice u elitnom hotelu Europa prilikom osnivanja Pokreta socijalne pravde i demokratije obilježeno je već na samom početku prevarom, prema riječima Lamije Tanović, da bi sastanak ubrzo napustio i sam Željko Komšić.

Iako je Komšić bio jedan od propagatora brzog ujedinjenja ljevice i time mjesecima pritiskao čelnike Socijaldemokratske partije BiH, mjesecima poslije još uvijek ujedinjenja ostalih aktera nema ni na vidiku. Tačnije, prvi razgovori o zajedničkom nastupu i saradnja novoosnovane Bijedićeve stranke Socijaldemokrati sa SPD-om, DF-om i minornim GS-om pali su u tešku krizu, pa se sastanci ne održavaju, niti postoji veliki interes od strane Željka Komšića da se to desi.

Kako saznajemo, interes Envera Bijedića jeste brzo ujedinjenje, jer on sam ne upravlja dobro procesima, dok Željko Komšić i DF čekaju Kongres DF-a i dodatno vrijeme za razmišljanje. Partneri u procesu ujedinjenja napominju Komšića da je upravo on pred izbore tražio od SDP-a gašenje i brzo ujedinjenje u novu stranku. Mnogi smatraju da je upravo ovo odugovlačenje razlog što je Enver Bijedić ostao sudržan pri glasanju za Zorana Tegeltiju dok su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Đenan Đonlagić glasali za imenovanje.

Neslaganja su nastavljena, pa saznajemo da zajedničke liste DF-a, SD-a, GS-a i SPD-a nisu ni razmatrane. Tome dodatno doprinosi i položaj SPD-a, odnosno Zlatka Lagumdžije, Mire Lazovića i Ive Komšića, koje u vlastitim krugovima ostali nazivaju „generalima bez vojske“, slijedom činjenice da žele na izbore bez ikakve stranačke infrastrukture, a žele dobro plaćene pozicije.

Bijedićeva stranka također nema infrastrukture izvan TK, gdje im SDP ne planira lako prepustiti utjecaj koji je godinama gradio. Formiranja odbora u Zenici, te uzimanje preletača iz SDP-a u Tuzli u tamošnjem gradskom vijeću, do sada nisu impresionirali one kojima su obećavali ekspresna zaposlenja, jer od njih, prema svemu sudeći, nema ništa.

Kad tome dodate posljednje informacije o Bijedićevom milionskom imetku, te totalitarne ideje Vlade Tuzlanskog kantona o stavljanju policije pod političku kontrolu, pojačava sumnje da je SD samo stranka koja je nastala kao svojevrsni filter SDA kleptomanskoj politici, te ovom „ujedinjenju“ više odmaže nego pomaže.

Tako najave o ujedinjenju ljevice u samo 3-4 mjeseca od velike priče postaju velika prevara, a ako ikad do ujedinjenja i dođe, tu ljevice očito nema.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK