Kukić: Ulaskom u vlast DF definitivno napustio koncept građanske partije

05 Apr 2019
Slavo Kukić

Povodom potpisivanja sporazuma SDA i DF-a oko ulaska u vlast za Source.ba govorio je profesor Slavo Kukić.

„Najiskrenije, razočaran sam. Poznato je da sam podržavao Željka Komšića, vrlo otvoreno 2014. godine, iz uvjerenja tada da spašava lijevu političku ideju od posljedica udaraca koje je toj ideji zadavao Zlatko Lagumdžija. Podržao sam ga i na izborima za člana Predsjedništva 2018. godine. Tada nisam bio specijalno oduševljen onim što je prethodne četiri godine činio, ali sam ga podržao iz uvjerenja da on može biti protivteža uništavanju BiH kao države koje je bilo izvjesno u slučaju da je pobijedio Dragan Čović i u duetu djelovao sa Miloradom Dodikom.

Međutim, danas sam razočaran jer je ovim ulaskom u vlast DF definitivno napustio koncept građanske partije i definitivno je odustao od lijeve političke ideje. Postao je privjesak jedne od etnonacionalističkih političkih filozofija. Postao je dio bošnjačke političke kvote. Pri tome, bacajući prašinu u oči na isti način, kako su prije nekog vremena potpisujući tobože neke principe svojim glasačima bacali prašinu tri etnonacionalistička boss-a. Kada se ti principi koje su danas dvije partije potpisale pogledaju, za njih DF nije imao doista nikakvog razloga da ulazi u vlast. Za te principe mogli su se boriti iz opozicije.

Jedini razlog ulaska jeste da podijeli odgovornost i olakša SDA-u za odluke koje je ona spremna podržati u vezi su Ustava i Izbornog zakona. Jedina korist koju će DF imati, odnosno, dio vrha u DF-u, jeste da će se uhljebiti četiri godine“, izjavio je Kukić.

Kukić je još dodao da se ovim potezom DF isključio iz BH bloka, ali da taj blok treba nastaviti zacrtani politički kurs i širenje.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK