Nermin Nikšić: Šta je za nas patriotizam?

13 Nov 2020
Vrijeme čitanja: 3 min

Pred izbore u nedjelju oglasio se  predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić. Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

“Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine,

u ovim bremenitim vremenima prije svega Vam želim dobro zdravlje, jer očito shvatimo koliko je to bitno tek kada se suočimo s bolešću.
Teško da možemo reći da čovjeku za sreću treba više od dobrog zdravlja njega i njegovih najbližih, stabilno i sretno porodično okruženje i sigurnost.
Nažalost, živimo u društvu u kojem se sve tri ove stvari smatraju luksuzom, umjesto temeljnim pravom.

Sigurnost, kako materijalna, tako i sigurnost naših života i naših temeljnih prava iz dana u dan je dovedena u pitanje, osporena ili je predmetom populističkog manipulisanja.
Od izbora do izbora, plaše nas i prijete napadanjem, branjenjem, otcjepljenjem, ratom. Pozivaju nas da se svrstavamo i izjašnjavamo protiv koga smo. Osporavaju nam pravo da budemo jedno društvo jednakih ljudi, u kojem smo svi jedni za druge i jedni sa drugim, uz sve naše sličnosti i razlike.

Izbori trebaju biti demokratska arena u kojoj građani Bosne i Hercegovine biraju najbolje od ponuđenih. Na izborima birači trebaju glasati za one koji im nude borbu za njihov bolji život, a ne za one koji obećavaju borbu protiv njihovih sugrađana, onih “drugih” kako god se oni zvali ili obilježavali.

Bosna i Hercegovina je domovina svih nas, dom u kojem svi živimo pod istim krovom. Ako krov prokišnjava iznad jedne prostorije, svi ukućani ga trebaju popravljati. Ko se raduje što u jednoj sobi prokišnjava, sigurno je da ga poplava neće zaobići.

Bilo da se radi o lokalnim ili općim izborima, priča se u nas u pravilu svede na jedan pojam – patriotizam, kako god ga ko za sebe definisao i gledao na njega. Mi u SDP-u Bosne i Hercegovine se slažemo, treba nam mogo više patriotizma.

Šta je za nas patriotizam?

Patriotizam je bit svjestan da nam svima treba da naše voljene koji su bolesni u bolnice šaljemo sa nadom i vjerom u njihovo ozdravljenje, a ne sa strepnjom i očajem jer smo osuđeni na ovakav zdravstveni sistem. Treba nam zdravlje i zdravstvo u kojem će naši vrijedni i sposobni zdravstveni radnici imati poštovanje i sredstva za rad, a ne biti sredstvo za ispoljavanje nečijih hirova, sujeta i nesposobnosti.

Trebaju nam gradovi i opštine u kojim obdaništa, igrališta, sportske dvorane, klubovi i savremene škole neće biti dječji san, bajkovita scena iz filma u koju se djeca zagledaju na TV ekranu, nego osnovni sadržaj svake veće mjesne zajednice, opštine i grada.

Trebaju nam stipendije za naše pametne studente, veći poticaji za naše vješte zanatlije i vrijedne poljoprivrednike, smanjene lokalne takse za naše poduzetnike, mjesta za druženje i podršku našim penzionerima.

Trebaju nam naši bližnji i voljeni koje nećemo gledati preko ekrana, nego uživati u svakom zajednički provedenom danu u našim domovima.
Za nas nema većeg patriote od liječnika koji spasi jedan život, poduzetnika koji zaposli i zadrži u rodnoj grudi jednu mladu osobu, poljoprivrednika koji od svoje, naše zemlje hrani svoju porodicu, pa i političara koji radi svoj posao.

Za političare je dovoljno samo to – da rade svoj posao. Nemamo nikakve dileme da iskrenih, pravih patriota ima u Banja Luci, Grudama, Mostaru, Foči, Tuzli, Bihaću, Goražu, na svakom pedlju naše zemlje, Bosne i Hercegovine. Imamo ih tu, u svojim redovima. Ipak, malo je političara za koje možemo reći da su i približno velike patriote kao naši radnici, penzioneri, studenti, majke i očevi koji nude sigurnost i ljubav onda kada nas truju mržnjom i nepovjerenjem, pa i naši nezaposleni sugrađani koji zadržavaju vjeru u svoju zemlju i ostaju tu.

Problem je što je najmanje političara koji rade svoj dio patriotskog posla i služenja općem dobru. Dobrih primjera ima, dovoljno je pogledati procvat Tuzle, razvoj Maglaja, Gradačca, Gračanice, Ključa i Bosanske Krupe.

Nažalost, puno je više političara kojim je patriotizam značka na reveru kojom sebi osiguravaju blagostanje koje su dužni osigurati za naše građane. Puno ih je koji šute u parlamentima, vijećima, skupštinama i vladama gdje trebaju i moraju raditi na boljem životu naših građana, dok vrlo glasno “patriotski” galame pred televizijskim ekranima, svađajući se navodno sa svojim koalicijskim partnerima, sa istim onim sa kojim šutke dijele fotelje, budžete i javna dobra.

Znam da je mnoge od vas strah izaći na izbore zbog pandemije koja vlada i razumijem taj strah.

Znam da su dileme, gorčina i nepovjerenje prelili čašu. Ali isto tako znam, ako ne glasamo za bolje, to bolje neće doći samo od sebe.
Budite uvjereni u jednu stvar: u vaš strah, razočaranje, apatiju i ogorčenost se najviše uzdaju oni koji su najviše krivi za takvo stanje. Vaš neizlazak na izbore i neiskazivanje nade i želje za promjenom na glasačkom listiću, najbolja je garancija za njih da će ostati na vlasti.

Zato vas ovdje pozivam da u što većem broju izađete na izbore i glasate za kandidate na listama SDP-a Bosne i Hercegovine, naše kandidate za načelnike i gradonačelnike, te za one kandidate koji uživaju našu podršku, podršku koju su zaslužili svojim biografijama i karakternim radom u različitim poljima. Rezultati naših načelnika i gradonačelnika koji su pokazali kako se dosljedno ispunjavaju obećanja predstavljaju garanciju da su naši kandidati najbolji izbor.

Glasajte za SDP jer vas poštujemo i nudimo vam čvrst ugovor, naše programe razvoja sa jasnim mjerama i ciljevima. One koji nemaju viziju budućnosti i program za poboljšanje vaših života lako ćete prepoznati – to su oni koji vas pozivaju u prošlost i pričaju velike priče i mitove, jer iza sebe nemaju nikakva djela i konkretne planove. Vremena nema, životi nam prolaze u gledanju besmislenih prepucavanja onih koji se zajedno bogate na izmišljenim svađama i guranju naroda i zemlje u ponor.

Mi vam suštinski nudimo samo borbu za vaše zdravlje, vašu materijalnu i socijalnu sigurnost i za blizinu vaših voljenih. To je naš obraz i naš patriotizam. Ako vam je to dovoljno, 15.11. vi imate moć da nam to kažete, tada vi birate. Molim vas, ne propustite šansu da se čuje vaš glas. Ako želite da se stanje promijeni, da svoja prava ostvarujete zato što vam pripadaju, a ne zato što imate ili nemate odgovarajuću člansku kartu, onda je vaša odgovornost da osigurate promjene svojim glasom. To je više od odgovornosti, to je vaša privilegija. Mi ćemo biti na biračkom mjestu. Budite tamo i vi.”

VEZANI ČLANCI