Kakva se to ljevica pravi u kabinetu Šefika Džaferovića?

09 May 2019
Vrijeme čitanja: 1 min

Pokret socijalne pravde i demokratije propao je na prvoj stepenici. Iako ga je Ivo Komšić pokušao formulisati kao neformalno tijelo koje treba ujediniti ljevicu, već na sastanku Inicijativnog odbora se pokret podijelio, pa su pojedinci poput Lamije Tanović i Osmana Topčagića napustili sastanak.

Tanović je u svom objašnjenju optužila Miru Lazovića i Ivu Komšića za prevaru pri samom formiranju ovog pokreta.

“Ivo Komšić me je prevario, jer sam s njima sarađivala, zatim Miro Lazović. Rekla sam im da se ne slažem s imenom kada se neki dan pojavilo to ime. Ja sam bila šokirana, jer je dokument isti.”

Upravo je Tanović otkrila najzanimljivije detalje i dala argument za učestale tvrdnje u javnosti kako iza ovog pokreta zapravo stoji SDA.

“Mi smo kod Šefika Džaferovića bili s tom idejom. Mislite li da bi on to podržao u ovoj formi? Ovo je naš bosanskohercegovački pokret sa svim bojama i aspektima, a oni su ga suzili. Neka se objedine, nemamo mi ništa protiv, ali bez mene”, navodi Tanović.

Da sastanak nije prošao planirano svjedoči i pesimističan stav Željka Komšića, koji je ubrzo napustio sastanak uz riječi: “Ne znam šta će od svega biti, treba probati.”

Tanović je još otkrila da se ovoj ideji razgovara od novembra. Iz njene izjave može se zaključiti da je Ivo Komšić instrukcije tražio i kod Šefika Džaferovića, dok ostali akteri nisu navedeni.

Na sastanku su Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić izmirili nakon višegodišnje zavade i teških riječi, optužujući jedan drugog za pokapanje socijaldemokratije i uništavanje države i saradnju sa Čovićem.

Sastanak su pratile brojne kontroverze, od pozvanih ljudi koji su demantirali da imaju ikakve veze sa sastankom, preko činjenice da se na sastanku neka imena nisu pojavila, a pojedine zvanice su napustile sastanak optužujući inicijatore da su izigrali dogovor.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK