Igor Crnadak i Stav zajedno u borbi protiv Pravopisa bosanskog jezika

21 Jun 2018
Pravopis.ba
Vrijeme čitanja: 1 min

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (SDS) naložio je Ambasadi u BiH u Washingtonu da ukloni aplikaciju „Pravopis bosanskog jezika“ sa njihove stranice, pozivajući se na izabrane pravne akte i zakonom usvojene stavove. Radi se o novom pravopisu, kojeg potpisuje Senahid Halilović.

Urednici magazina Stav naložili su redakciji da ne koristi Pravopis bosanskog jezika, pozivajući se na izabrane lingvističke akte i nacionalne stavove. Stav se obrušio na isti Pravopis bosanskog jezika, onaj kojeg potpisuje Senahid Halilović.

Nije vijest da političari iz RS-a koriste svaku priliku da eliminiraju sve pojave koje im ne odgovaraju, ili ih ne žele, ili ih mrze. Bosanski jezik je jedna od temeljnih meta i neprijatelja. To što u ovom slučaju odluka nije „prošla papir“ ne čini veliku razliku. Vlast u RS je učinila mnogo gore stvari, i nastavlja ih činiti vršeći najgore oblike diskriminacije i šireći mržnju, stavljajući mete na Bošnjake.

Nije vijest ni da magazin Stav koristi svaku priliku da eliminira sve pojave koje im ne odgovaraju, ili ih ne žele, ili ih mrze. Senahid Halilović i bosanstvo su neke od temeljnih meta i neprijatelja. Redovno se pozivaju na papir, a argumenti protiv ne čine veliku razliku. Stav nije u tolikoj moći poput RS-a, ali redovno stavlja mete na Bosance, intelektualce, pisce, čak i na Dubiozu kolektiv, što zvuči nevjerovatno.

Treba dobro ograjisat, pa se pronaći na istoj strani sa Igorom Crnadkom boreći se protiv novog Pravopisa. U oba slučaja, vrijedi to spomenuti, možemo sa sigurnošću pretpostaviti uhodana opravdanja. Zaštita Srba. Zaštita Bošnjaka. U oba slučaja – laž!

Za Stav je Halilović autošovinista. U prevodu, neprijatelj Bošnjaka, ali unutrašnji. Za Crnadka, on je Bošnjak, što je dovoljno za eliminaciju i trajno neprijateljstvo. U oba slučaja radi se o nacionalističkoj vizuri i logici sektaške privrženosti ili demonskog neprijateljstva.

U konačnici, Halilović je do nogu potukao magazin Stav, uprkos njihovom šikaniranju iz broja u broj. Stav koji se poziva na Pravopis iz 1996. godine morao je izgubiti od slobodnije verzije iz ove godine. Trenutno izdanje više uvažava već postojeću jezičku praksu, zbog toga je na pobjedničkoj strani. Pravopis je skupa knjiga. Aplikacija je besplatna. Knjiga je nepraktična za stalno korištenje van radnog mjesta ili u pokretu. Aplikacija je uvijek dostupna, u skladu s modernim tehnologijama i logikom brzine i efikasnosti. Halilović je koristio prednost modernosti, zbog čega je njegova pobjeda potpuna i ovjenčana masovnim instaliranjem aplikacije.

A skoro istu bitku će izgubiti i Crnadak, jer će aplikaciju koristiti još mnogo ljudi, pa i mnogo njih u ambasadi, bez obzira kojim, različitim a istim, jezicima se služili. U većini zemalja još uvijek ne hapse ljude zbog aplikacija, osim u Turskoj, čiji biznismeni i finansiraju Stav, uz čestu pomoć SDA. Dakle, ljudi će u intimi svog telefona da kriju Pravopis, jer tako to ispade, zabranjeno je biti pismen.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK