Novi trojanski konj SDA: Kučuk iskorištava Glas malih bizniza za ulazak u politiku?

08 May 2020
Vrijeme čitanja: 2 min

O optuženom, kako su mediji izvijestili, reklamdžiji SDA Ejubu Kučuku napisali smo članak koji je odjeknuo u javnosti, dajući uvid da iza priče o Glasu malih biznisa stoji režimski čovjek, debelo upleten u ovaj sistem. Kučuk se potrudio dokazati sve naše teze.

Kučuk u zadnjim izjavama, nakon što je mjesecima pripremao teren i koristio platformu Glas malih biznisa za svoje reklamiranje, najavljuje političko angažovanje. Među pobrojanim opcijama, lice sklono cenzuri i gašenju komentara na GMB navodi:

“Krenuti u političku borbu i osigurati da mali biznisi imaju svoje ruke u skupštinama (od opštine do države). Imamo dosta različitih mogućnosti (nezavisni kandidati, nezavisne ili naše liste koje bi podržali…), na nama je da izaberemo najbolji put, a ja poklanjam predizbornu kampanju (ne mislim podržati nijednu postojeću stranku ili političara bilo koje stranke, pokazali su tokom ove borbe koliko im je stalo). Nova lica koja nikad nisu bila ni u jednoj stranci, sa više od 10 godina iskustva u privatnom biznisu, da nikad nisu kažnjavani i da nemaju afera, trebaju nas predstavljati i lobirati za nas.”

Kao sudionik afere Gibraltar, Kučuk je diskvalificirao samog sebe. No, zanimljivija je pozadina ove ideje. Kučuk nije ponudio ništa novo, što ne spada u redovni asortiman SDA pred izbore.

Pred svake izbore pojavi se nezavisna lista, nova platforma za progres, neka nova građanska stranka, koja za cilj ima uzimanje glasova iz progresivne baze. Tako je SDA sebi u opštini Centar Sarajevo preko Građanskog saveza osigurala načelnika. Na isti način je SDA iskoristila DF i sve glasove DF-a prepisala sebi nakon izbora, pa danas suvereno vladaju tom strankom.

Nadalje, svugdje u svijetu pozicija kroji zakone. Ipak, Kučuk vješto izbjegava imena stranaka u vlasti, dok je najveće kritike upućivao opoziciji i dobio ogroman medijski prostor u režimskim medijima, iako opozicija ne raspolaže novcem iz budžeta. Naime, Kučuk je energično bio protiv povećanja plata radnicima.

Kučuk bi tako bio idealan jednokratni proizvod SDA, za novo rasipanje glasova u borbi protiv SDA. Stranka bi, također, morala krenuti iz Sarajeva, gdje kako i vidimo, uvijek postoji trojanski konj koji odigra privremeno na izborima, da bi nakon toga u potpunosti nestao sa scene.

Također, ne stoji teza da iza Kučuka stoji 40 000 ljudi, jer je zasniva samo na članstvu neke facebook grupe. Po Kučukovoj verziji svi nedvosmisleno podržavaju njegove cenzurirane objave, te su svi poslodavci. Također, malo ko vjeruje u priču kako se Kučuk bori za radnika, a kretanje put političke stranke takve navode samo potvrđuje.

Njegove namjere prvi su podržali sa proesdeavskog portala Faktor.ba, gdje Kučuka navode kao konkurenciju NiP-u i SDP-u, te poručuju da opozicija treba biti zabrinuta zbog Kučuka, što je suštinski početak kampanje.

Nema sumnje da će u svrhu što autentičnijeg predstavljanja SDA i Kučuk odglumiti teško neprijateljstvo, baš kako je DF vodio svoju kampanju prije nego je Bakir Izetbegović preuzeo političko liderstvo obje stranke. Ukoliko glasači nasjednu, glas za Kučuka biće glas za SDA.

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK