Gdje je sada Bakiru Izetbegoviću spasitelj Erdogan?

05 Sep 2018

“Drugi put se viđamo ove godine, nakon Ankare danas smo u Sarajevu. Turska i BiH imaju odlične odnose. Turska je uz nas, u PIK-u, podržavaju naš put u EU i NATO, podržavaju nas kada je u pitanju ekonomija BiH. Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost tog regiona”, rekao je Izetbegović u maju ove godine, nakon što je Erdogan došao u Sarajevo. Tu posjetu BiH je platila skupo!

Danas je region ponovo nestabilan. Vučić pokušava riješiti problem Kosova, a Milorad Dodik kao i uvijek pokušava povezati problem Kosova sa Bosnom i Hercegovinom. NATO integracije su daleke i skoro da ih više niko i ne spominje od stranih diplomata. Digli su ruke od BiH, a ponajviše zbog Bakira Izetbegovića. Erdogana nema da spasi od propasti.

Erdogan nije ni od kakve koristi, niti će biti još dugo. Ma šta Erdogan govorio, činjenica je da je Trump jednim potezom uzdrmao Tursku i lira je pala za skoro 40%. Pri tome, Amerika može napraviti još mnogo štete Turskoj. Razlog je jednostavan, Erdogan je odlučio kupovati oružje od Rusije. Ovo je dobro upozorenje i Bakiru Izetbegoviću kojoj se strani mora okrenuti.

Izetbegović je najlošiji političar u historiji Bošnjaka. Zbog povezivanja sa Ankarom EU je vrlo lako odobrila sredstva Hrvatskoj za gradnju Pelješkog mosta. O ovom mostu se govori već niz godina i nikada nije realizacija krenula, sve dok EU nije odlučila kazniti Izetbegovića i dati novac, odnosno, zeleno svjetlo za izgradnju. Izetbegović dobro zna zašto je baš sada EU to uradila.

I Denis Zvizdić je nepoželjan političar u Briselu. Izetbegovićev kolega iz stranke je dočekao delegaciju Turske s premijerom Binalijem Yildirimom na čelu, kada su obećali snažnu podršku i ekonomski razvoj BiH.

Rezultati su takvi da Turska vodi bitku za vlastitu valutu, Zvizdić ne zna gdje je Brisel, dok ekonomija bilježi nove kredite od Turske koje će vraćati građani. Autoput o kojem se govorilo je sve dalje od realizacije. Na kraju, vidljivo je da će zbog slijepe politike Bakira Izetbegovića ispaštati i sami Bošnjaci, koji će ostati izolirani i bez financijske pomoći koju EU daje u najvećoj mjeri u BiH.

A da se zna gdje su pare, zorno prikazuje i činjenica da naši radnici idu da rade u Njemačku, a ne Tursku. Dok se po Sarajevu češće vijore zastave Turske nego BiH, a Izetbegović vodi Bošnjake u sunovrat i izolaciju od strane moćnog Zapada, možemo očekivati spas u zemljama gdje se umjesto zastavama i nacionalizmom ljudi hrane od dobro plaćenog rada, kao u Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, ali sigurno ne Turskoj.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK