Vlasnici ne brinu o ugostiteljskim radnicima izloženim Korona virusu

12 Mar 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Kapitalizmu su ljudi nedovoljno adaptirana sredstva za sticanje zarade. Dok jedu, spavaju ili boluju ne donose profit. Bešćutnost koju takav sistem realizira u svakodnevnoj praksi je skoro nevidljiva usljed činjenice da su svi uzeli za prirodnu stvar izrabljivačku strukturu kapitalizma. Ipak, potpuno odsustvo humanosti uvijek se iznova dokaže u iznimnim prilikama kakva je i pandemija virusa COVID-19 koji ovih dana hara svijetom.

Posljedice su strašne posebno za starije pacijente sa nekim oblikom bolesti (što je učestalo kod osoba treće životne dobi), ali kapitalistička propaganda vođena “ekonomskim stručnjacima” i u takvim uslovima stigne poručiti da su i strašne posljedice po ekonomiju, koja djeluje kao neki samostalni entitet odvojen od ljudstva. Zapravo, posljedice su toliko strašne po ekonomiju jer kapitalisti sav gubitak vraćaju preko leđa već izrabljivanih radnika. Tu nema iznimke.

Ipak, neovisno o kockanju pojedinih zemalja da prvo štite ekonomiju, a potom ljude, virus je na kraju pobijedio i mjere su se morale uvesti. To nije spriječilo kapitaliste da zarađuju na maskama, toaletu, vitaminima i brojnim drugim proizvodima. Kapitalizam to vidi kao legalan način sticanja dobiti i povećanja cijena prema potražnji.

No, kulminacija bahatosti dolazi kada pored podizanja cijena kapitalisti iz zatvorenih soba isturaju radnike u bojno polje bez ikakve zaštite. Tako u Bosni i Hercegovini, iako su mjere već usvojene, škole i vrtići zatvoreni, brojna okupljanja otkazana, kapitalisti i ne pomišljaju zaštiti radnike ugostiteljstva ili prodajnih usluga. Zbog estetike i dojma, niti jedna radnica ili radnik ne nose masku na recepciji. Gazde nisu obezbijedile čak ni dodatna dezinfikaciona sredstva, niti izdali ikakve upute za radnike. Radno vrijeme nije smanjeno. Drugim riječima, radnici su prepušteni sami sebi i igri slučaja, iako upravo na tim mjestima mogu susresti najviše stranih državljana, dok u marketima ili kafićima je svakako promet uvijek veliki.

Ni politika se ne bavi radnicima u ovim granama, pa tako niti riječi o ovom bahatom i bezobraznom, ali veoma očekivanom, kapitalističkom ponašanju ugodno sklonjenih gazda, gazdica i njihovih sinova i kćerki. Ako radnik i umre, već drugi čeka svoj red za lijes – jedino profit ne smije biti izoliran od dubokih džepova kapitalista.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK