“NEPOŽELJNO OTKRIĆE”: Zašto je ućutkana kineska virusologinja Li-Meng Yan?

18 Sep 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Da li ste čuli za Li-Meng Yan, kinesku virologinju specijaliziranu za teme iz oblasti imunologije? Ona je jedna od četiri autorice i autora koji su objavili znanstveni članak na engleskom jeziku naslovljen, u prevodu, “Neobične značajke genoma SARS-CoV-2 ukazuju na sofisticiranu laboratorijsku modifikaciju – umjesto na prirodni razvoj”.

Znanstveni je rad izazvao lavinu reakcija, što je po mišljenju mnogih posve očekivan razvoj događaja imajući u vidu aktuelni kontekst rasprave i stavove zvaničnih međunarodnih organizacija sa fokusom djelovanja na javnom zdravlju. Rad koji iznosi teoriju kako porijeklo virusa korona nije prirodno, već vještačko napisan je na 26 stranica i objavljen je 14. septembra na Zenodo.org, a zvanični Twitter profil voditeljice ovog znanstvenog tima je blokiran, nakon što se društvenim mrežama počeo širiti “nalaz istraživačkog rada”. Kineska virologinja tvrdi da je pobjegla u LA i da se skriva u SAD-u, prenosi britanski Independent.

Šta se tvrdi u “provokativnom radu”?

“Uprkos ogromnom utjecaju, porijeklo SARS-CoV-2 ostalo je misteriozno i kontroverzno. Teorija prirodnog porijekla, iako široko prihvaćena, nema značajnu podršku. Alternativna teorija da je virus možda potekao iz istraživačke laboratorije strogo je cenzurirana u recenziranim naučnim časopisima. Ipak, SARS-CoV-2 pokazuje biološke karakteristike koje nisu u skladu s prirodnim virusom. U ovom izvještaju opisujemo genomske, strukturne, medicinske i druge dokaze koji, kada se zajedno razmatraju, snažno proturječe teoriji prirodnog porijekla”, tvrdi se u opisu istraživačkog rada dostupnom na ovom linku.

U radu su spominje nekoliko publikacija u negativnom kontekstu, odnosno da su se priklonile političkom pritisku ili da su doživjele “sukob interesa” kako ne bi objavile nalaze koji se razlikuju od teorije prirodnog podrijetla.

“Postojeće znanstvene publikacije koje podržavaju teoriju prirodnog podrijetla oslanjaju se u velikoj mjeri na jedan dokaz – prethodno otkriveni koronavirus šišmiša nazvan RaTG13, koji dijeli 96% identiteta nukleotidne sekvence sa SARS-CoV-2”, navodi se u izvješću.

Ko je doktorica?

Prema podacima dostupnim na internetu, doktorica Yan je doktorirala na Medicinskom fakultetu Xiang Ya Sveučilišta Central South (Kina), a doktorirala na Medicinskom sveučilištu Southern (Kina). Njezini istraživački interesi uključuju istraživanja zaraznih bolesti, a njezino se istraživanje nedavno fokusiralo na proučavanje univerzalnog cjepiva protiv gripe, unakrsnih reaktivnih antitijela i stanične imunologije.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK