Sarajevo i Peking: S ljubavlju od jednog ka drugom olimpijskom gradu

16 Feb 2022
Vrijeme čitanja: 1 min

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, bilo je domaćin Olimpijskih igara, koje su u tom gradu održane od 8. do 19. februara 1984. godine. Iako je prošlo 38 godina, olimpijski duh je još prisutan na sarajevskim ulicama.

Ovih dana pojačano, i udruženo sa simbolima Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Pekingu. Na ulicama i trgovima Sarajeva i Istočnog Sarajeva prolaznici mogu vidjeti i maskote trenutnih ZOI.

Stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine zamoljeni za komentar za CMG, a povodom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, imaju samo riječi hvale.

„Divno je! U ovakvo teško vrijeme, puno različitih prepreka, organizirati onakve Igre je zaista veliki uspjeh. No, od Kine i ne možete očekivati manje. Kina je to! Iz Sarajeva, također olimpijskog grada, šaljemo im pozdrave i čestitke!“ uz osmijeh na licu komentira Azra Hodžić.

„Pratim Olimpijske igre i zaista uživam. Ima za svakog po nešto. Nekad sam i sam bio aktivni sportista, i učestvovao u pripremama za OI u Sarajevu, pa znam koliko znači svaki sportski uspjeh, a posebno onaj na Olimpijskim igrama. Peking je odličan domaćin i sve što vidimo je jako, jako dobro“ – govori Mirza Alić, stanovnik Sarajeva.

I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je prije nekoliko dana, otvarajući Kinesku kulturnu zonu, kazala: „Sarajevo i Peking su zaista dva privilegovana grada, jer su domaćini Olimpijskih igara i sada imamo dodatnu poveznicu koja će ojačati naše veze, saradnju i prijateljstvo.“

 

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK