Kina poručila Švedskoj da treba poštovati vjerska uvjerenja muslimana

21 Apr 2022
Vrijeme čitanja: 1 min

Kina je u srijedu kritikovala Švedsku nakon nedavnog incidenta koji je uključivao spaljivanje primjeraka Kur’ana, a koji je izazvao oštre reakcije u islamskim zemljama.

“Sloboda govora ne može biti razlog za poticanje na rasnu ili kulturnu diskriminaciju i razbijanje društva”, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, pozivajući se na incident koji je izazvao široku osudu širom muslimanskog svijeta.

“Nadamo se da Švedska može iskreno poštovati vjerska uvjerenja manjinskih grupa, uključujući muslimane”, rekao je Wang, prenosi kineski dnevnik Global Times.

Prošle sedmice, Rasmus Paludan, vođa ekstremno desničarske grupe Stram Kurs (Hard Line) inače iz Danske, spalio je primjerak muslimanske svete knjige u gradu Linkopingu na jugu Švedske. Također je zaprijetio da će spaliti kopije Kur’ana na budućim skupovima.

Turska, Saudijska Arabija i niz arapskih i muslimanskih zemalja i organizacija osudile su paljenje Kur’ana, nazivajući taj čin provokacijom i huškanjem protiv muslimana.

Među onima koji su oštro osudili incident bila je i Organizacija islamske saradnje.

Njegov šef Hissein Brahim Taha osudio je “provokativne akcije spaljivanja kopija časnog Kur’ana tokom antimuslimanskih demonstracija, koje su se održavale u Linkopingu, Norrkopingu i drugim gradovima u Švedskoj”.

Panmuslimanska organizacija je rekla da je paljenje izazvalo zabrinutost muslimana zbog “alarmantnog trenda islamofobije koji održavaju pristalice ekstremne desnice”.

Ono što je zanimljivo u ovoj poruci Kine jeste da se upravo Kina često navodi kao primjer zemlje u kojoj su ugrožena prava muslimana, a najviše zbog položaja Ujgura. Kina to konstantno negira i optužuje Zapad za kreiranje zavjere.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK