Bolivija: Ljevica uzvraća udarac nakon državnog udara

16 Nov 2019
Sergio Choque
Vrijeme čitanja: 1 min

Nakon što su fašističke snage Bolivije podržane američkim imperijalnim interesima izvršile državni udar i pod prijetnjom nastavka proljevanja krvi primorali legalno izabranog predsjednik Evo Moralesa na ostavku, situacija ni izbliza nije mirna.

Podsjećamo, Evo Morales je lider radničkog pokreta, domorodac i ljevičar koji je povećao standard Bolivije po svim osnovama. Njegov napredak je toliko bio očit da mu ove promjene priznaje i desnica. Ipak, argumenti protiv su bili zbog njegovog porijeka, a na protestima protiv njega su učestovale čak i nacističke falange.

Morales je nakon protesta podržavanih od američkih imperijalista ponudio da se izbori ponove. Znajući da bi opet izgubili, jer Morales uživa ogromno povjerenje otkako je odbio dati bolivijske resurse stranim investitorima, odbili su i u klasičnom državnom udaru primorali Moralesa na ostavku, koji je prebjegao u Meksiko.

Uprkos činjenici da nije bilo parlamentarnog kvoruma, desničarka Jeanine Anez se proglasila predsjednicom Bolivije. Po nezakonitom zasjedanju u parlament donosi Bibliju, a potom i daje izjavu na Twitteru koji je nedavno uklonila, ali ne prije nego što se već proširio po internetu: “Sanjam o Boliviji oslobođenoj od sotonskih domorodačkih obreda. Grad nije za Indijance, oni bi trebali da ostanu u brdima ili regionu Čako.”

Ipak, na novoj sjednici gdje se konsolidirao Pokret za socijalizam za predsjednika Donjeg doma je izabran starosjedilački kandidat Sergio Choque, koji je izdao dekret da vojska napusti ulice. Potom je podržao Evu Moralesa kao jedinog predsjednika. U suštini, sada Bolivija ima dvojnu vlast.

U gradu Altu ljevičari pod zastavom Pokreta za socijalizam su zauzeli policijsku stanicu i skladišta oružja, nakon čega se veliki dio policije predao. U La Pazu policija nakon konsolidacije demonstranata traži pregovore, dok se i dio vojske stavio na stranu ljevičarskih demostranata. Sjeverno od La Paza starosjedioci iz Pokreta za socijalizam (MAS) preuzeli su autoput.

Najveći sindikat u državi prijeti generalnim štrajkom kojim će paralizirati cijelu zemlju ukoliko se predsjednik Morales ne vrati na svoju poziciju. Bolivija ima i seljački sindikat, koji je krenuo u blokadu puteva. Time je ljevica uzvratila udarac i stanje još nije izvjesno, a posebno ne poraz ljevice. Upravo su Morales i ljevičari nakon dugo vremena uvezali sindikate i osnažili ljevicu za ovakav odgovor fašističkom puču.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK