Dok Vlada KS mladima ukida subvencije, kadrovi SDA kupuju stanove pod povoljnim uslovima

04 Jun 2020
Vrijeme čitanja: 1 min

Nedavno je na našem portalu pisana oštra kritika odluke Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, odnosno resornog ministra Faruka Kapidžića (SDA) o ukidanju stalne stavke iz budžeta Kantona Sarajevo, a kojom stavkom su predviđeni godišnji novčani iznosi na ime subvencioniranja stanova mladim osobama.

Ispravno je ocijenjeno da je riječ o još jednom u nizu udara na mlade ljude u našoj zemlji, a u režiji SDA i njihovih partnera-saučesnika. Iz resornog ministarstva je „objašnjeno“ kako je riječ o „propalom projektu.“

Međutim, da u tumačenju stvarnosti od strane SDA, 10 hiljada KM po mladoj nestranačkoj osobi može biti „projekat koji ne valja“, ali da istovremeno donacije od više desetina hiljada KM njihovim kadrovima predstavlja „uspjeh sistema“, pokazuje najnovija informacija objavljena u internet medijima.

Tako su novinari portala Žurnal objavili članak uz popratne neupitne dokaze kako je premijerka BPK, Aida Obuća iz SDA, po posebnim uslovima kupila stan u sarajevskom naselju Dobrinja. Pri tome je ona platila više od 250 KM po kvadratu manje nego je tržišna cijena. Pri tome nije čak ni ispunjavala sve uslove samog konkursa.

Prostom računicom se može utvrditi da je riječ o povlasticama koje značajno prevazilaze iznos koji se dodjeljivao po osnovu ukinutog subvencioniranja.

Ne treba biti vidovit pa pretpostaviti da je i direktor nadležne institucije bio SDA kadar. I upravo tako, direktor Kantonalnog stambenog fonda u vrijeme potpisivanja ugovora bio je Adnan Efendić, prvi rođak načelnika Novog Grada, Semira Efendića, i rekorder SDA po broju funkcija.

Dakle, subvencioniranje mladih nestranačkih ljudi sa slabim primanjima je za SDA „propali projekat“, dok je bacanje novca za pomoć njihovim stranačkim kadrovima, koji svakako primaju enormne plate za nerad, „projekat budućnosti.“ Aferim.

VEZANI ČLANCI

FACEBOOK